Сред висшистите, които отидоха до урните миналата неделя, най-предпочитан се оказа кандидатът за кмет на БСП Пенчо Милков, за когото гласуваха 37,7% от високообразованите хора. Втора политическа сила сред най-образованите е ГЕРБ и техният кандидат Диана Иванова с 23,1%, следвана от Галин Григоров с 15,2% и Елеонора Николова с 13,3%. Това показват публикувани от dnevnik.bg данни от екзит пола на "Алфа Рисърч" как са гласували русенци по образование, възраст и етнос. 
Пенчо Милков остава най-предпочитан и сред хората със средно образование, които са отишли до урните. В тази група той събира 38,9%, следван отново от Диана Иванова с 27,8%. Трети сред хората със средно образование е Галин Григоров с 18,4%, а след него остава Елеонора Николова със 7,2%. 
При нискообразованите първа става Диана Иванова с 42,5%. Втори е Пенчо Милков, който събира 25% от гласовете на хората с основно или по-ниско образование. По-далеч зад него e Галин Григоров с 15%, а четвъртата позиция си поделят Елеонора Николова и кандидатът на ДПС Дауд Ибрям, които получават по 7,5%. 
Пенчо Милков е фаворит в избора и на младежите, и на групата на средна възраст, и при пенсионерите. Процентите на гласувалите от 18 до 30 години и на тези над 60 г. дори са почти равни - 39,6% и 39,5%, а при хората между 31 и 60 години той събира 35,7%. 
За Диана Иванова най-много са гласували възрастните хора - 31,5%, следвани от групата на средна възраст - 23,7%, и най-малко гласове тя е получила от младежите - 18,8%. 
Галин Григоров е спечелил най-много гласове от хората на средна възраст - 20,3%. При групата на младежите той събира 13,5%, като разликата с тази на възрастните хора е един процент - 12,6%.
Младите до 30 години са най-голямата група по възраст, предпочела да гласува за Елеонора Николова - 15,6%, следвана от хората на средна възраст - 10,5%, като най-малка подкрепа кандидатът на СДС е получила от възрастните - 8,3%. 
Ромите в Русе са гласували най-много за Елеонора Николова, като тя е привлякла 40% от гласовете им. Любопитна подробност е, че Галин Григоров от ВМРО събира 20% от тези гласове, колкото всъщност получават и двамата основни играчи, докато за кандидата на ДПС процентите са 0. Той не е най-предпочетеният кандидат и за гласувалите в Русе турци и дори заема третото място. Там фаворит е Диана Иванова с 35,4%, а след нея е Пенчо Милков е 27,1%, а Дауд Ибрям събира 20,8%. Кандидатът на ВМРО получава 8,3% от гласовете на турския етнос. 
Следва да се отбележи, че кандидатът на БСП Пенчо Милков е успял да привлече 65% от гласувалите за листата с общински съветници на "Атака", както и по около 30% от тези на "Демократична България" и "Воля". Други 30% от гласовете на "Воля" са отишли при Галин Григоров от ВМРО. Диана Иванова от ГЕРБ е привлякла над 15% от гласувалите за листата на ДПС за общински съвет. Елеонора Николова от СДС пък е дръпнала над 11% от гласувалите за другата дясна пария "Демократична България", докато техният кандидат Деана Тонева е събрала едва 1% от гласувалите за листата на СДС.