Русенската "Експрес Сервиз" разработи изключително иновативна модернизация на стария дизелов локомотив V60, която ще вдъхне нов живот на над 2000 машини по релсите в цял свят, 300 от които в България. Първият реновиран локомотив вече излезе от завода на фирмата, превърнат в лъскаво екобижу, което върши същата работа като оригинала, но с 8 пъти по-нисък разход на гориво.
Винаги сме били лидери в ремонта и поддръжката на V60 в България, но виждаме, че серията локомотиви в този си вид няма бъдеще. Липсата на резервни части за тези локомотиви и затрудненията при поддръжката и ремонтите им са факт от години. В Германия отдавна не се произвеждат части за двигателя 12KVD, липсват части и за другите агрегати. Локомотивите страдат от зле конструираната си охладителна система, слаб дебит на въздушния компресор, морално остарялата електрическа инсталация и използването на правотокови мотори, обясни зам.-управителят на "Експрес сервиз" Цветелин Колев. 
Модернизацията оставя най-доброто от оригиналния локомотив V60, но заменя морално остарелите агрегати с нови, построена е изцяло нова климатизирана кабина с подобрена видимост. Най-значимото преустройство е замяната на двигателя с най-новия модел дизелов двигател на Caterpillar - C18 Stage V (представен едва тази година). Инсталиран е винтов въздушен компресор с двоен дебит, подменена е охладителната система. Запазени са обаче доказаните през годините ходова част и трансмисия. Според фирмата те са особено подходящи за маневрена дейност, а вписването на локомотива е ненадминато при компромисното качество на индустриалните клонове у нас.
След модернизацията е постигната изключителна енергийна ефективност - разходът на дизелово гориво е едва 2 литра/час в сравнение с 16 литра на оригиналния локомотив. Това ще помогне на маневрените оператори да подобрят услугата си, а техните машинисти ще могат вече да работят в по-удобна, просторна и климатизирана кабина. Подобрената видимост и нива на шум и вибрации ще облекчат маневрения персонал.
Обърнато е специално внимание на екологията и чистотата. Новият V60 е вече не само най-екологичният дизелов локомотив в Европа, но и еталон за чиста маневрена дейност, отговарящ на стандарта Stage V, който ще стане задължителен за производителите на локомотиви в Европа едва след няколко години. "Експрес Сервиз" обаче инвестира превантивно в тази по-напреднала и скъпа технология и контрастът с оригиналния локомотив, с неговите видими отходни газове и пръски масло е поразяващ. Затова русенската фирма предприема и хитър рекламен ход, боядисвайки покрива на локомотива бял.
Отново сме пионери не само в България, но и в цяла Европа. Клиентите ни с локомотиви серия 52 вече имат алтернатива. Като маневрен оператор, чувстваме отговорност за по-добра индустриална атмосфера и за по-добра работна среда за машинистите ни. Имаме голяма цел. Нашата мисия е да модернизираме ЖП маневрите в България. Правим това с акумулаторните ни машини, продължаваме с модернизацията на най-масовия маневрен локомотив. Искаме last-mile операциите да се правят чисто, икономично и безопасно, коментира Цветелин Колев.