Близо половината от състава на общинския съвет в Русе ще бъде обновен, а останалите съветници ще са добре познатите лица с опит в политиката. В осмия общински съвет след демократичните промени в България от 51 съветници нови са 23, а 28 вече са били съветници не само в последния, а и в предходни мандати. Както и в предишния мандат, така и сега, ще има 10 формации, които ще решават съдбата на града. 
При ГЕРБ, която ще има с шестима съветници по-малко и ще заеме 15 от местата в новия парламент, позициите си запазват 8 от досегашните съветници. Това са Бедрос Пехливанян, Галин Ганчев, Наталия Кръстева, Елка Симеонова, Евгени Игнатов, Кристиян Иванов, Йорданка Даневска, Орлин Дяков и Светлозар Симеонов. Новите лица, които влизат в общинския съвет, са административният директор на лечебни заведения "Медика" Алисe Муртезова, директорката на детска градина "Снежанка" Екатерина Иванова, директорът на "Пристанище Русе" Стоян Христов, професор Михаил Илиев от Русенския университет и директорът на операта Иван Кюркчиев. 
Все още е под въпрос дали зам.областният управител Свилен Иванов, който беше втори в листата, ще заеме банка в общинския съвет. Ако той се откаже, на негово място ще влезе следващият - Иван Иванов, собственик на агенция за недвижими имоти.
В момента помагам в кампанията за балотажа и след това ще взема решение, каза лаконично Свилен Иванов.    
ГЕРБ обаче няма мнозинство и ще трябва да се съобразява с останалите играчи в местния парламент, като ще трябва да търси по-малки партии за коалиция. От партията казаха, че ще водят разговори с всички, с изключение на БСП. В момента обаче усилията са съсредоточени върху балотажа и резултатът да се обърне, за да може Русе да продължи да се развива напред, коментираха оттам. Що се отнася до председателското място в общинския съвет, от ГЕРБ посочиха, че никой не е женен за властта, но това е въпрос на разговори, а не на пазарлъци. 
При БСП шестима от избраните 14 съветници ще повторят мандат, а останалите осем са нови лица без опит. Сред познатите съветници са Пламен Рашев, Христо Белоев, Валери Иванов, Александър Неделчев, Милко Костадинов и Иван Иванов. Новите лица от БСП в общинския съвет са д-р Гергана Николова, Енчо Енчев, Диана Ласонина, Деница Иванова, Йовчо Смилов, Косю Станев и Елисавета Досева. Сред новите съветници е и 72-годишният Тодор Койнов, който всъщност е най-възрастният общински съветник и ще открие първото заседание на общинския съвет. 
Възможно е досегашният председател и ректор на Русенския университет преф.Христо Белоев отново да заеме този пост. Предвид състава на общинския съвет обаче, от БСП очакват да има динамични мнозинства по различните проблеми. Дали БСП ще настоява за председателското място в партията още не е коментирано. Въпросите за председатели на групи, на комисии и т.н. ще се обсъждат стъпка по стъпка, и то след втория тур. Общинският лидер Пламен Рашев подчерта, че те са местна коалиция, като се събират и с останалите партньори, за да имат общо становище. 
При групата на ВМРО в предходни общински съвети са петима съветници. Това са Иво Пазарджиев, Пламен Цветков, Росица Георгиева, Владо Владов и 25-годишният Траян Тотев, който пък е най-младият общински съветник. Нови лица са Асен Даскалов, Димитър Димитров и Луиза Попова. 
Ако участваме в управляващото мнозинство, то ще е след ясно разписани приоритети, съобразени с нашата програма, но все още е много рано да се говори, след като няма избран кмет. С нас са водени разговори и от ГЕРБ, и от БСП, но за балотажа, каза Иво Пазарджиев. 
При СДС, които вкарват четирима общински съветници, трима са добре познати и със сериозен опит в политиката. Това са бившият кмет и кандидат на тези избори Елеонора Николова, общинският председател на СДС Станимир Станчев и зам.-кметът Иван Григоров, а новото лице е Деян Недков.
По повод слуховете, че Елеонора Николова ще бъде новият председател на общинския съвет, тя посочи, че с нея никой за нищо не е говорил. По думите й партиите с по-големи групи ще определят с кого да търсят коалиция, но това ще е, след като има избран кмет. Тя обаче смята, че не влиза в сметките им.
В местната власт Демократична България ще има трима съветници, като при тях от стария общински съвет е само д-р Теодора Константинова. Останалите двама не са били съветници, но са добре познати - бившият директор на Математическата гимназия Митко Кунчев и кандидатът за кмет на обединението Деана Тонева. 
По двама съветници в новия общински съвет имат ДПС - Дауд Ибрям и Борислав Рачев, които бяха и в предходния мандат, и "Атака" - Мирослав Славчев и Веселин Велчев, които също са с опит в политиката.
Местната коалиция "Заедно за промяна" (БДЦ) вкарва досегашния общински съветник Веселко Цветков. С по едно ново лице в местния парламент са представени БСДП и "Възраждане" - Кънчо Йорданов и Дилян Саманджиев.