Около 98 000 прасета са унищожени в индустриални ферми и частни стопанства в Русенско заради избухналата през юни епидемия от африканската чума по свинете, която засегна комплексите в Голямо Враново, Бръшлен, Николово и Караманово. Загробените животни са с общо тегло около 6500 тона. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.
Добрата новина е, че ловните дружинки не са открили болни от чума глигани.
Последната дезинфекция в свинекомплекса Бръшлен е започнала вчера и трябва да приключи до края на седмицата. В началото на идната седмица това ще се случи и в комплекса в Николово. В комплекса в Голямо Враново заключителната дезинфекция приключи миналата седмица. Стъпката е част от процеса за възстановяване на производството, но все още е твърде несигурно да се прогнозира кога ще стане това.
500 лева глоба е наложена на 53-годишен стопанин от Волово, който скрил прасето си, въпреки заповедта тамошните свине да се изколят. Нарушителят е разкрит в сряда по сигнал, че от двора му се чува грухтене. Това е трети подобен случай в областта. По-рано в Бяла бяха намерени две скрити прасета, а в Ново село - едно.