При доста вяло присъствие на русенци преминаха обществените консултации за проекта, който предвижда подмяна на печките на дърва и въглища с нови щадящи околната среда отоплителни уреди. Въпреки че много граждани са се обадили в информационния център, за да зададат въпроси и да потвърдят присъствието си, вчера в заседателната зала на общината имаше по-малко от десетина души. 
Част от присъстващите коментираха, че събитието се провежда в работно време и затова няма участници. От общината обаче посочиха, че има много примери с организирани публични обсъждания в извънработно време, на които също не е имало участници.  
А иначе на обсъждането стана ясно, че всеки, който иска да кандидатства за безплатните електроуреди, може да изчисли какъв вид отоплително оборудване е подходящо за неговия дом. За целта в сайта на проекта, който е финансиран по програма "Лайф" на Европейската комисия, има специален калкулатор, който на база на площта на жилището, ще определи конкретния нов уред. 
За Русе са определени пет зони, където да се подменят стари печки на твърдо гориво с отоплителни уреди, които работят с алтернативни източници. Централната градска част обхваща територията на бул. "Придунавски" от кръстовищата с ул. "Кресна", "Майор Атанас Узунов", "Богдан войвода" и бул. "Цар Фердинанд". Другата зона включва широк център - заключените терени около улица "19 февруари", Одрин", "Николаевска", "Сент Уан", "Струма", "Пристанищна" и "Етър". Третата зона е в кв. "Ялта" и обхваща улиците "Ниш", "Бистрица", "Солун", бул. "Липник", "Струга", "Дебър", "Драма", "Прилеп", "Разлог" и "Щип". В четвъртата зона попадат улиците "Чипровци", "Шипка", "Тича", Згориград" в кв. "Родина" 2, а в петата зона е включен кв. "Дружба 1" и "Мальовица 2". 
В началната фаза на проекта ще бъдат обхванати 80 домакинства, приемът на документи започва в началото на 2020 г. За попълването на формулярите и документите желаещите ще получат съдействие в информационния център. Ако има повече желаещи, ще има състезателен елемент по три критерия - брой лица, които ще се отопляват, енергийна ефективност на жилището, като допълнителни точки ще носи, ако в домакинството има дете до 2 години, лице над 70 години или хора с увреждания. 
Целта за Русе е 1468 стари печки на твърдо гориво да бъдат сменени с отоплителни уреди, които работят с алтернативни източници. Смяната ще е поетапна, като за основната фаза на проекта са предвидени 1388 домакинства.
По проект "Лайф", който ще продължи до 2024 г., Русе си партнира с общините София, Велико Търново, Монтана, Бургас и Стара Загора, като основната цел е да се подобри качеството на въздуха. 
Старите замърсяващи отоплителни уреди ще бъдат взети от общината и транспортирани за рециклиране и оползотворяване, за да се избегне повторната им употреба или продажба.