Ново проучване на изследователи от Университета в Уоруик, установи, че замърсяването на въздуха има пагубно въздействие върху човешката памет и дори може да накара човешкия мозък да остарее с цяло десетилетие.

В рамките на изследването 34 000 английски граждани от няколко области на Англия били помолени да си спомнят 10 думи в тест за запаметяване на думи. Изследователите сравнили спомените на участниците, живеещи в замърсените райони на Англия, с тези, които живеят в най-чистите райони. Учените са отчели и други фактори, които могат да повлияят на паметта на хората, като здравословно състояние, възраст, етническа принадлежност, ниво на образование, семеен живот и статус на заетост.

Проучването установило, че в сравнение с тези, които живеят в чисти райони, тези, които живеят в замърсени райони, преживяват по-голяма загуба на памет. Изследователите тествали въздуха за азотен диоксид и наличие на прахови частици.

Според Air Quality Now, азотният диоксид се излъчва чрез изгарянето на горива и има „пагубно въздействие върху бронхиалната система.“ Праховите частици от друга страна са изключително малки, обикновено излъчвани от дизелови превозни средства, които могат да „проникнат“ дълбоко в белите дробове. “

Сравнявайки паметта на живеещите в най-замърсените райони на Англия с тези в най-чистите, проучването установило, че човек, дишащ повече замърсители, има загуба на памет, еквивалентна на някой с 10 години по-възрастен, живеещ в чист район. С други думи, 50-годишен, живеещ в замърсена зона, има същите характеристики на паметта като 60-годишен, живеещ в район с по-чист въздух.

Учените обаче отбелязват, че изследването не определя окончателно връзката между замърсителите и загубата на памет.

„Има малко предварителни доказателства за отрицателна връзка между нивата на замърсяване от трафика и паметта, като се използват данни за възрастни хора и деца. Но почти всички изследвания в проучвания върху хора по тази тема се основават на елементарни корелации, а не на национално представителни извадки от индивиди в дадена държава. Опитахме се да разрешим тези два проблема в нашето проучване “, казва водещият изследовател Натавуд Поудтаве, цитиран от Air Quality News.

Нов доклад, публикуван от Европейската агенция по околна среда в сряда, също установява, че лошото качество на въздуха е причина за преждевременната смърт на около 400 000 души в Европа, като днес замърсяването на въздуха е „най-важният риск на околната среда за здравето на хората“. Въпреки че в доклада се отбелязва, че нивото на вредните замърсители в някои европейски градове намалява, този спад все още не е достатъчен, за да отговаря на стандартите на ЕС.