Продължителното излагане на замърсен въздух значително увеличава риска от високо кръвно налягане, сочат резултатите от изследване.
Звуковото замърсяване, дължащо се на трафика, също увеличава този риск. 
Получените резултати разкриват, че броят на хората с високо кръвно налягане на всеки 100 души е с един повече в най-замърсените градски зони в сравнение с по-малко замърсените квартали. Рискът е сходен с този за човек с наднормено тегло, чийто индекс за телесна маса е между 25 и 30.
Изследването обхванало 41 072 участници в Норвегия, Швеция, Дания, Германия и Испания. Високото артериално налягане е значим рисков фактор за заболявания, инсулти и преждевременна смърт. Нито един участник нямал високо кръвно налягане в началото на изследването. По време на него 15 на сто от участниците обаче се оплакали от високо кръвно налягане или започнали да приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане. 
Между 2008 г. и 2011 г. учените измерили замърсяването на въздуха през три отделни периода, които се редували през две седмици, като целта била да се държи сметка за сезонния ефект. Били изследвани концентрациите на частици с различни размери във въздуха, включително на проникващите дълбоко в белите дробове. Оказало се, че всеки допълнителни 5 микрограма от най-малките изследвани частици увеличават с 20 на сто риска от високо артериално налягане за хората в най-замърсените градски зони в сравнение с жителите в най-малко замърсените квартали. 
Колкото до звуковото замърсяване, хората, които живеят в домове на улици с шумен нощен трафик, са с 6 на сто по-голям риск от високо артериално налягане в сравнение с живеещите в квартали, в които нивото на шума е с 20 на сто по-ниско.
Средните нива на замърсяването са по-високи в Германия и Испания, отколкото в страните от Севера. Най-голямо излагане на шума от трафика е наблюдавано в Швеция и Испания.