Продължителното съхраняване на варени продукти като макаронени изделия и ориз може да навреди, предупреждават австралийски учени, цитирани от БТА.

Специалисти от Австралийския национален университет обясняват, че във въпросните продукти може да се развие бактерията Bacillus cereus. Тя се среща често в почвата, растения, животни, насекоми, прах, но може да засегне храната и хората.

"Bacillus cereus може да се размножава като използва питателни вещества от ориз, млечни продукти, подправки, сушени храни, зеленчуци", казва Анукрити Матур от изследователския екип. Бактерията Bacillus cereus има както положителни ефекти, като например да поддържа пробиотиците в тялото, така и отрицателни.

Неблагоприятното ѝ въздействие се проявява, когато храната се съхранява при неподходящи условия, което дава възможност на Bacillus cereus да се развива и размножава. Наличието на голямо количество бактерии в ориза и макаронените изделия може да доведе до увреждане на черния дроб, натравяне и дори до смърт.

Специалистите припомнят случай отпреди 14 години в Италия, когато пет деца от едно семейство се натравят с четиридневна макаронена салата. За едното от децата изходът се оказва фатален. През 2011 г. в Белгия също е съобщено за хранително отравяне с Bacillus cereus. Случаят касае 20-годишен студент, който е ял спагети с доматен сос, приготвени преди пет дни.