Заради африканската чума глиганите са на изчезване в русенските гори. Такива са впечатленията на ловните дружинки от Русенско след първите две седмици на ловния сезон, споделени на вчерашната областна епизоотична комисия от директора на регионалната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.  
До момента са отстреляни едва 43 прасета, всичките малки, като най-едрите екземляри са по 45-50 кг. Ловни дружинки отчитат празни излети без нито едно ударено животно, други са поставили и камери, на които не се появяват никакви диви свине, разказа д-р Дяков.
През миналия ловен сезон в Русенско бяха отстреляни към 3000 прасета. Логичното обяснение за такъв драстичен срив на популацията е върлуващата епидемия от африканска чума, покосила по-възрастните екземпляри. Според д-р Дяков е възможно малките, поели вируса с майчината кърма, да са развили някакъв имунитет, който родителите им са нямали. На този етап обаче това е само хипотеза, а няма намерено някакво сериозно количество мъртви глигани, което да я потвърждава.
Другата възможност е ловците да премълчават някои неща пред контролните органи, за да си спестят малко работа. Сега те трябва да вземат проби от всяко прасе за изследване, да го локализират с разработеното мобилно приложение "Модул лов", така че да се знаят координатите за евентуална бъдеща дезинфекция, останките да се загробват по определен начин и т.н. Все неща, които не предизвикват ентусиазъм у ловците. Но след трагедиите с принудителното умъртвяване на десетки хиляди прасета в русенските свинекомплекси е трудно да си представим, че някои ловни дружинки могат да бъдат чак толкова безотговорни.
От ударените досега диви свине има една положителна за африканска чума проба от животно, повалено между Пепелина и Широково. Мястото вече е дезинфекцирано, а месото е иззето и загробено. През миналата година никое от отстреляните 3000 животни не бе болно. Според д-р Дяков, въпреки че от месеци няма нови огнища на болестта в Русенско, вирусът е още в горите и бдителността не трябва да се отслабва.