След като на предходните местни избори през 2015-а преференциалният вот създаде суматоха и се стигна до тотално пренареждане на листите, сега играта на късмета изглежда доста по-сложна и почти невъзможна за големите партии. Причината е промяна в Изборния кодекс, която сложи край на лесните размествания. С новата формула за изчисляването на преференциите тежестта на един мандат на общински съветник скача над 15 пъти. За да заработят преференциите при големите партии, сега за даден кандидат трябва да гласуват не 70, а поне 1200 човека. Лесното пренареждане остана в историята и вероятно на тези избори кандидатите от големите партии ще влизат по реда в бюлетините.
Преди четири години според изборния кодекс минималният праг за пренареждането беше 7% от общинската избирателна квота, а гласовете на тези, които не са отбелязвали преференция в бюлетината, отиваха в полза на водача в съответната листа. Тогава общински съветник в Русе бе избран с по-малко от 1000 гласа. Толкова се получаваше, като се раздели броят на действителните гласове /50 608/ с местата в местния парламент /51/. В такъв случай съветниците след водача се подреждаха по преференции, в които участва всеки, чието квадратче е било отбелязано в бюлетината над 70 пъти /7% от 1000/. 
Формулата през 2015 г. бе пределно ясна за всички кандидати и те масово работеха за преференциални гласове. Тогава имаше възможност даден кандидат да се окаже избран с гласовете на един голям и задружен род или на по-широк кръг верни приятели. Това доведе до масово пренареждане от гласоподавателите и до изненади в някои партийни листи. 
На предстоящите местни избори обаче пренареждането ще е доста трудна мисия в сравнение с 2015 година. След промените в Изборния кодекс 7-те процента се запазиха, но те вече не се вземат като изчисление от общинската избирателна квота, а от получените гласове за съответната листа.
Преди четири години ГЕРБ, например, имаше над 18 000 гласа за листата с кандидати за общински съветници. Ако този изборен резултат се запази, за да се пренареди листата, ще са необходими 1200 гласа. Това е многократно повече, отколко през 2015-а, което означава и доста повече усилия от кандидатите за съветници.  
Ако се вземат предвид изборните резултати на БСП преди четири години, когато социалистите получиха над 5 хил. гласа, равняващи се на шестима съветници, пренареждането не изглежда толкова трудна задача. В такъв случай, за да се активира преференция, ще се необходими около 350 гласа. Ако обаче се прибавят гласовете на АБВ, които сега са част от местната коалиция - над 2000, и резултатът им достигне до близо 8000 гласа, за БСП ще са необходими 560 преференции. 
По-лесно ще бъде пренареждането само при малките партии, които имат амбиции за около двама-трима съветници. Това са около 2000 гласа, като ще са необходими 140 лични предпочитания, за да има пренареждане. 
Следва да се отбележи, че след поправките в Изборния кодекс за първи път на местни избори ще се избегне и „феноменът 15/15“. Преференциалните номера на кандидатите вече са трицифрени и започват след 100. 
Дали новите правила за избор на общински съветници ще са по-сполучливи, ще се разбере в началото на ноември, когато ще е ясен съставът на новия общински съвет.