Барселона има шанса да изпревари Реал (Мадрид) още тази седмица на върха в Ла Лига и да получи важно предимство точно преди най-големия мач на планетата, наричан Ел Класико. След изненадите на старта в испанското първенство всичко сякаш започна да си идва на мястото, а при втората пауза в шампионата, която дойде след 8-ия кръг, нещата си дойдоха на мястото. Кралският клуб е лидер с 18 точки, като единствен до момента не е допуснал загуба, а каталунците вече са втори, само с две точки по-малко от вечния си съперник.

И двата гранда на Испания ще гостуват в 9-ия кръг, което ще бъде и своеобразна репетиция както за Real Madrid, така и за Барса за голямото дерби на “Камп Ноу” на 26 октомври. Задачата на “белите” изглежда по-лека, тъй като те ще излязат на терена на новака Майорка, докато шампионите трябва да пътуват до Страната на баските за визита на борбения Ейбар. Мачът на каталунците е първи по програма (събота, 14.00 часа българско време), което означава, че при победа тимът на Ернесто Валверде за първи път ще оглави класирането през този сезон, ако ще и за няколко часа. Двубоят на Балеарските острови стартира в 22.00 същия ден, като победата на Реал може би не е толкова сигурна, колкото изглежда на пръв поглед.

Кралският клуб е тормозен от поредна вълна на травми и кадрови проблеми, които в известна степен отварят вратичка за изненада в Майорка. Всички, които смятат, че новакът в Ла Лига е способен да изненада гранда от Мадрид, могат да се възползват от съответния ефбет бонус код, за да търсят възвръщаемост при висок коефициент. От състава на Зинедин Зидан отпадат две ключови фигури в средата на терена – Лука Модрич и Тони Кроос. И за двамата има вероятност да не се възстановят дори за Ел Класико, така че със сигурност няма да бъдат рискувани за мача в Майорка, като за този двубой под въпрос е и участието на Гарет Бейл.

Последната визита на “белите” на стадион “Сон Мош” датира от преди почти 7 години, когато столичният гранд разгроми домакините с 5:0. Статистиката, както може да се очаква, е изцяло на страната на Реал (Мадрид). Същото се отнася и за двубоя между Ейбар и Барселона. Откакто “лос армерос” са част от испанския елит, само веднъж са успели да измъкнат точка от каталунците на своя стадион, като това се случи през миналия сезон, когато срещата на “Ипуруа” завърши при 2:2.

По-вероятно е все пак и двата фаворита да вземат трите точки при гостуванията си в 9-ия кръг. Майорка очевидно разполага с по-малко аргументи от другите новаци (Осасуна и Гранада), като не успя да окаже сериозна съпротива на другия столичен тим – Атлетико, преди няколко седмици. А въпреки че Ейбар е костелив орех за всеки в Ла Лига, Барселона вече навлиза във форма и ще разчита на убийствения тандем Меси-Суарес, който ще бъде подкрепен и от новото попълнение Антоан Гризман. От състава на шампионите все пак ще отсъства основният защитник Жерард Пике, както и нападателят Усман Дембеле. И двамата изтърпяват наказания, като французинът ще пропусне и Ел Класико заради голямата си уста, която му донесе червен картон в края на мача със Севиля.