Българинът остава близо до традицията и над две трети от пълнолетните ни сънародници предпочитат храна и напитки домашно производство. Това показва сондаж на "Галъп интернешънъл", който иска да покаже щрихи от съвременния портрет на българина трийсет години след началото на прозападните, пропазарни и продемократични промени в страната ни.
Около и над две трети от пълнолетните българи предпочитат ракията да е домашна и своя, имат приятели и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета. Често използват домашна зимнина.
Над 70 на сто отговарят, че някога са приготвяли туршия, лютеница, компоти и т.н. Изглежда, че модерният начин на живот в големите градове, характеризиращ се с възможността да се сдобиеш с всичко необходимо на една ръка разстояние в кварталния супермаркет, не е заличил традиционното за българите приготвяне на продукти за зимата.
В определени случаи употребата на домашно приготвени продукти дори е силно предпочитана, пред тези, произведени под държавна регулация. 66 на сто от запитаните например споделят, че предпочитат, ако пият ракия, тя да е домашна, а не купена. Над 60 на сто от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.