Младите лекари и студенти по медицина отново ще протестират днес пред сградата на здравното министерство, за да изразяват несъгласието си с наредбата, която определя реда за специализацията им.

Въпреки че министерството обяви, че Наредбата за придобиване на специалност е преработена, специализантите не са съгласни. Преди седмица те проведоха и среща с ресорния министър Ананиев. На нея бяха обсъдени притесненията на студентите и специализантите относно проектa на Наредба №1 за специализациите на МЗ. В момента документът е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане, срокът на което ще бъде удължен. В рамките на общественото обсъждане всички заинтересовани страни могат да изпращат своите предложения и становища, които ще бъдат разгледани в Министерството на здравеопазването.

Студентите – медици и специализанти настояват да имат избор дали сами да заплатят специализацията си или да се възползват от условията на МЗ. За тях основният проблем е идеята да работят три години в лечебно заведение по избор на Министерството на здравеопазването.

В момента броят на всички специализанти у нас е над 5400.