Когато старши треньорът на "Дунав" Людмил Киров подхвърли преди време, че Ивайло Лазаров, Стефан Христов и Ахмед Ахмедов заслужават повиквателни за националния отбор, мнозина останаха леко шокирани. Какви ги говори този, беше най-мекият въпрос?
След катастрофата на държавния тим насред София срещу Англия с 0:6 вече можем да разтълкуваме пределно ясно какво искаше да каже Киров: "Националният ни отбор е толкова зле, че и нашите момчета могат да свършат същата работа като избраниците на Красимир Балъков".
Всъщност, като се замисли човек, отборът на "Дунав" едва ли щеше да стои по-трагично от сбирщината на Балъков. Като постове и възможности класата им долу-горе e на едни везни.
Да погледнем към десния бек Георги Пашов, който играе в арменския колос "Арарат". Беше жалък при пробивите на Стърлинг. През второто полувреме англичанинът го финтира на центъра и спринтира към вратата на Пламен Илиев. След няколко секунди камерата показа как Пашов подтичва безпомощно на 30 метра след крилото. 
Камен Хаджиев, който записа първи мач като национал и игра в тандема централни защитници с Георги Терзиев, пристигна за мача като звезда на унгарския "Академия Пушкаш". Също много голям отбор.
Цялата отбрана беше пълен мат. В средата на терена пък се моткаше халфът на "Арсенал" /Тула/ Георги Костадинов. Ако го сравниш с Ивайло Лазаров, разлика наистина няма.
Капитанът Ивелин Попов натрупа - не е за вярване - 81 мача за националния отбор и като нищо ще ги закръгли на 100! Неговата най-голяма заслуга беше, че на почивката се опитваше да укроти запалянковците. Да, за това наистина се иска и морал, и голям кураж, но сега говорим за играта.
Напред - нищо. Бавни, тежки, мудни, плахи, заспали - такава беше селекцията на Балъков. 
Който иска, да заповяда на моето място, заяви след мача треньорът. С този материал това бил максимумът срещу англичаните. А резултатът можеше да е и двойно по-тежък.
Преди време "Утро" предрече, че ако националният отбор продължава да се търкаля надолу, няма да може да бие отбори като Черна гора и Косово. После се потвърди - наистина вече не можем.
Това 0:6 на "Васил Левски" е най-голямото пропадане от онзи мач преди 1944 година, когато България губи с 0:13 срещу Испания в Мадрид. Днес между българския футбол и европейския елит зее пропаст. Жалко е, но трудно можем да си представим вече, че отбори като Лихтенщайн или Фарьорските острови ще отнесат 6 гола на домашен терен. Но и Пламен Илиев го каза: "Как да бием Англия, ние не можем да се справим с нито един тим в нашата група!"...
Значи, не само не сме в състояние да се мерим с Косово и Черна гора, а сме пропаднали до компанията на тоталните аутсайдери. 
Балъков може би наистина няма основна вина за този провал. И все пак да не си затваряме очите, че бившият великолепен футболист така и не може да се утвърди като треньор. Ако изключим един добър сезон в "Етър", но "Етър" не е мерило. Той случи и най-лошото време, когато футболът ни е на колене. Вярва си, може би наистина мисли, че може да помогне, но явно в началото не си е давал сметка за дълбоката кома на българския футбол. 
Голямата тояга всъщност е за ръководството на БФС начело с Борислав Михайлов. Вчера стана ясно, че премиерът възложил на спортния министър Красен Кралев да уведоми БФС, че държавата ще преустанови  взаимоотношенията си с футболната централа. Поискана бе и оставката на Михайлов. След дъжд - качулка. И след няколко часа колебание, в което президентът първо оставаше на поста си, все пак стана ясно, че ще напусне, но щял да помага с всички сили и средства.
Мерси!
Този човек управлява от 2006 година. И налагаше късогледата си политика, която така и не му позволи да съзре, че се задава страшен срив. За него виновници бяха само селекционерите. И за да печели време, ги сменяше по бързата процедура - Лотар Матеус, Станимир Стоилов, Любослав Пенев, Христо Стоичков, Ивайло Петев. Петър Хубчев - прави му чест - си тръгна сам.
Като истински самодържец промени устава заради досадното му ограничение президентът на БФС да управлява само два мандата. Но къде са другите реформи? Да, първенството се играе по нова схема и уж трябва да е по-интересно, но за част от отборите на практика приключва още преди плейофите. А, да, да не пропуснем и гениалното решение отпреди 2 седмици вратари от държави извън Европейския съюз да не могат да играят от догодина за българския елит. 
А какво да кажем за безпардонния му отказ екип от bTV да бъде акредитиран за мача с Англия, защото телевизията показа преди време как служебният му джип прегази всички забрани и влезе на пистата на националния стадион, за да прибере президентската му особа след поредния злополучен мач на националите.
Този човек и онзи приказлив кандидат за кмет на Сливен Йордан Лечков въртяха кормилото, но и натискаха спирачките на българския футбол. В активната си кариера бяха страхотни играчи. След това пак станаха играчи, но в други, административни игри. Двамата продължават да говорят едно и също - как направили база за националните отбори, оттам нататък топката не била в тяхното поле. 
Е, да, направиха я с европейски средства. И какво от това? Какво сториха, за да има добри играчи в тази база? Озаптиха ли клубовете да спрат изкупуването на знайни и незнайни чужденци на килограм, заради които нашите момчета не могат да помиришат терен? Накараха ли ги да развиват школите си, за да има на кого да разчитат националните отбори от юношите младша възраст до мъжете? Успяха ли да наложат честно и обективно съдийство, за да се решават мачовете по спортен, а не по някакъв друг път? Справиха ли се с лобитата на тъй наречените ни грандове, които вече имат по-широка география, не са само в София?
Резултатите дават най-добрите отговори.
И още един въпрос - трябваше ли да се стигне до това фиаско и до този световен срам, заради който знайни и незнайни ментори изпъкват на наш гръб с уроци по толерантност, за да си тръгне Михайлов? А тръгнал ли си е наистина? Защото с една добра организация на апарата в центъра и по места на следващия конгрес на БФС може да се окаже, че пак няма друг достоен за президент...
А какво да кажем за кретените, направили така, че цял свят да сочи България като гнездо на расизма. Какъв идиот трябва да си, след като темата се обсъждаше цяла седмица, да отидеш на мач и да подвикваш към чернокожите англичани в допълнение с нацистки вдигнати десници! Що за тъпо българско самоубийство!
В същото време Красен Кралев продължава да говори небивалици, че България е сериозен кандидат за домакинство на европейско, че и на световно първенство!
Забравете! След този инцидент на "Васил Левски" УЕФА първо ще ни друсне здрава глоба, а после или дълго ще играем пред празни трибуни, или ще почиваме следващия европейски квалификационен цикъл. Поне няма да се червим... Та на този фон какво лоби можем да имаме вече пред европейската централа и ФИФА, че да пъчим гол тумбак за домакинство на голямо първенство!
За тежко боледуващия ни футбол панацея няма. Все пак оттеглянето на Борислав Михайлов би могло да бъде едно много добро начало. Пропилените от сегашните босове 13 години ще бъдат компенсирани много трудно. Но е време властта да бъде поета от интелигентни и почтени момчета с авторитет като Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилиян Петров, Станимир Стоилов. И да направят поне опит за изправяне. Няма да е лесно, няма да е бързо, но отнякъде трябва да се тръгне.
Иначе ни чака още от същото. И скоро няма да можем да бием дори Андора и Сан Марино.