Катастрофално намалява бройката на децата, които трябва да попълнят в следващите две години редичките на бъдещите първокласници. Ако тази година вместо очакваните около 1400 деца в първи клас в община Русе се записаха едва 1200, то за догодина картината става още по-тревожна. 
В момента в предучилищните групи в детските градини в Русе има 1100 деца, ако още 200 от тях напуснат града с родителите си, както беше станало това лято, това ще рече, че реално може да се очаква догодина на 15 септември първият звънец да удари за първи път едва за около 900 хлапета. 
Петгодишните в подготвителните групи в общината са с 15 повече - 1115, при това само в Русе са 1037, но, както показва действителността, никой не би могъл да се зарече, че всички те ще останат в града и тук ще тръгнат на училище. По-скоро се очаква тенденцията към спад да се запази.   
Данните са от справка на Регионалното управление на образованието, която обобщава децата и тийнейджърите, записани в детските градини и училищата в Русе и в цялата област. Не по-малко тревожна е ситуацията с по-малките дечица - общо 3 и 4-годишните, които ходят на детска градина, са 2141. Ако приемем, че горе-долу наполовина са двете възрасти, излиза, че за учебните 2023/2024 и 2024/2025 години първолаците ще бъдат в най-добрия случай по 1060. Това, разбира се, при положение, че няма никакво движение на родители и семейства. Защото инак всички училища в Русе трябва да се готвят да приемат не повече от 800 дечица. 
Разбира се, така много бързо и лесно ще се реши проблемът с императива всички учебни заведения да минат на едносменен режим. Но тревогата си остава. Защото намаляването на броя деца не приключва с първи клас. Статистиката показва, че смяна на града и държавата е най-честата причина за следващото стремглаво намаляване на учениците след завършен 7 клас /тази година с около 400 деца!/. Така че поводите за оптимизъм са нищожни. 
Простата аритметика показва, че ако от евентуалните 900 първолаци догодина до 7 клас някъде по трасето се загубят 400 деца, това идва да каже, че след 7 години в гимназиите в Русе ще настъпи истински катаклизъм. При положение, че това лято от училищата обявиха 1846 места в паралелките за 8 клас, а завършващите 7 клас бяха 1660, пък на 16 септември в клас влязоха едва 1601 ученици, можем да гадаем какво предстои да се случва в следващите години. Колко паралелки ще отпаднат от гимназиите? Колко учители ще станат излишни? Колко ще бъдат осмокласниците тогава? Какви еквилибристики ще прилагат гимназиите, за да направят прием? И дали пък Русе няма да въведе освен едносменното, също и индивидуалното обучение и специална грижа за изчезващия вид "ученик"?! Така ще добави още едно към серията "първи неща", с която толкова се гордее. То май ни остана само едната гола гордост...