34 са пълните шестици от зрелостните изпити на русенските абитуриенти. Това сочи анализът на Регионалното управление на образованието за  резултатите от всички проведени изпити - на учениците, завършващи 4, 7, 10 и 12 клас. 
Най-добри се оказват русенските зрелостници по английски език - там пълните шестици са най-много, 19 на брой. Следва пълно 6 по математика - 11. По две кръгли отлични оценки има по задължителната матура по български език и литература и по биология и здравно образование. Любопитен факт е, че нито един завършващ средното си образование ученик в Русенска област не е изявил желание да държи зрелостен изпит по физика и астрономия.     

В разрез с огромния интерес на по-малки ученици към беседата „Ало, Космос“ на живо с астронавтите от НАСА нулевият афинитет на 12-окласниците тази година показва, че от генерация 2002, която тази година получи дипломи за средно образование, Русе не може да очаква постижения в усвояването на звездните пространства. 
Резултатите на завършващите училище през тази година са съпоставими с оценките от предишната 2020. Средната оценка по английски, по който са избрали да държат втора матура най-много русенски ученици, е почти равен за двете години, като русенци са постигнали и с 35 стотни по-висок успех от средното за страната. По-добре от останалите училища в държавата Русе е и по математика - с 2.36, по френски - с 1.70. По химия и опазване на околната среда русенци са с цели 5.66 над средното за страната, а по испански език направо са „отвяли“ другите градове, като постигат разлика със средната бг оценка от 13.17 на сто. Малка подробност е, че на матура по химия са се явили двама души, а на изпит по испански - трима.
По-стряскащото е, че матурата по български език и литература не е издържана от цели 73 ученици, макар че от РУО отчитат, че процентът на слабите оценки е „сравнително нисък - 5.2 на сто“.
Съпоставими с предишните години са и резултатите от изпитите на останалите три групи ученици - от 4, 7 и 10 клас. Противно на очакванията на доста български родители, които пламенно настояваха да бъдат отменени годишните препитвания на четвърти и десети клас, защото децата щели да се стресират, относително равният резултат показва, че НВО е преминало без ексцесии и оценките са приблизително като миналогодишните. Сходна е и картината при седмокласниците. С тази разлика, че техните резултати в момента ги правят гимназисти в различни русенски средни училища. Впрочем днес трябва да бъдат обявени резултатите от третото класиране, което за мнозина 14-годишни ще постави точка в търсенето им на бъдеща гимназия.