Когато вещото лице не идва в съда, съдът отива при вещото лице. Така може да се перефразира популярната поговорка за Мохамед и планината в контекста на историческото дело за банковия обир от Пощенска банка през пролетта на 2016 година. Тогава бяха задигнати над 188 000 лева от трезора, а соченият за извършител Илиян Петров от Видин бе задържан година по-късно на летището. 
Изслушването и приемането на ключовата ДНК експертиза по казуса бележи провал след провал, тъй като вещото лице от София, което я е изготвило, отказва да се яви в съдебната зала в Русе. Причината - експертката имала много служебни ангажименти и малко дете, което правело пътуването й до Русе невъзможно. Затова страните стигнаха до консенсус експертизата да бъде приета през октомври от Софийския районен съд, където се смята, че вещото лице няма да има пречки да отиде.
Отделно бе назначена и втора експертиза за лицево разпознаване, която веднъж вече бе изготвена, но вещото лице почина и няма кой да застане зад направените заключения вместо него. Затова сега задачата бе поверена на експерт от Гранична полиция.
50-годишният Илиян и защитата му за пореден път обжалваха задържането му. Те твърдят, че мъжът няма нищо общо с престъплението и лежи месеци наред в ареста без грам основание. 
Според прокуратурата видинчанинът е имал съучастник в обира, който обаче все още е неизвестен. Двамата имали отлични сведения и старателно се подготвили как да отмъкнат парите. През нощта на 26 срещу 27 март влезли през гаража на банката откъм училище "Христо Ботев", направили дупка 30/30 сантиметра с безшумни пневматични уреди и със специално направен от тях инструмент с телескопична дръжка вадили прецизно пачки. Никой от трите датчици не засякъл техните движения, което е сигнал, че те са били съвсем наясно как да процедират, за да не се включи алармата.