Една сватба, започнала на днешния 12 октомври, се превръща в най-масовия народен празник в света. Както в приказките, хората дни наред яли, пили и се веселили. А така всеки октомври вече 209 години.
Това е празник, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе /Терезина ливада/ в Мюнхен, Германия, от 1810 г. През XXI век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварни правят специална бира ("Wiesn Marzen") с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други. 
Но да се върнем към сватбата. В брак встъпват кронпринцът на Бавария Лудвиг и принцеса Тереза Саксонска Хилдбургхаузен и това се превръща в ежегоден празник на бирата, известен като Октоберфест.
Дотогава на мястото на днешния Октоберфест се провеждат конни състезания
През следващата година е взето решение празникът да се повтори. До 1819 г. се провежда ежегодно, бивайки финансиран от частни средства. През 1819 г. градът решава Октоберфест да се провежда всяка година и това вече да е грижа на местните власти.
Постепенно Октоберфест се превръща в голям селскостопански панаир, като специално внимание бива отделено на животновъдството.
В началните години на Терезина ливада не се е продавала бира. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол и храна. В началото има щандове, в края на XIX век се появяват първите халета за бира. През 1880 г. празникът се осветява за първи път с електричество.
През 1892 г. се появява и първата стъклена халба бира.
Традиционно бирата на Октоберфест се продава в еднолитрови халби.
През XIX век забавленията включват катерене по дървета и тичане с краката в чували.
През 1980 г. при бомбен атентат на Октоберфест загиват 13 души, 200 са ранени.
От 1810 г. до 2008 г. Октоберфест не се е провеждал 24 пъти поради войни, холера и хиперинфлация. 
Каквото и да говорим за Октоберфест, накрая ще трябва да се направи най-искреното обобщение - за такова нещо не се разказва, то трябва да се види. Всъщност да се преживее.
Ето как Дойче веле
обобщава духа на Октоберфест
Какъв точно принос е дал към Октоберфест великият Алберт Айнщайн? На този въпрос ще отговорим накрая. Преди това ви предлагаме букет от 25 любопитни факта за баварския народен празник.
Тържество на суперлативите - това е баварският Октоберфест. Ето и фактите за него.
1. Октоберфест е най-големият не само бирен, но и народен фестивал в света. Мнозина го обичат, мнозина го презират, трети пък нямат никакво отношение.
2. За две седмици през бирените шатри в Мюнхен се извървяват над 6 милиона посетители. Рекорд беше поставен през 1985 година с повече от седем милиона любители на бирата и на фолклорния кич.
3. Баварското народно празненство възниква през 1810 година, като повод му дава сватбата на престолонаследника Лудвиг I с принцеса Тереза.
4. Още на следващата година бащата на младоженеца, баварският крал Максимилиан I, постановява съответната ливада да бъде наречена на името на булката Терезина ливада, а в бъдеще празненството да се повтаря всяка година.
5. През 1918 г. за забавление на публиката за пръв път се появява въртележка. Днес на Октоберфест можете да посетите над 170 различни атракции.
6. За повече от два века 
народното празненство е било отменяно или ограничавано 24 пъти
От Октоберфест мюнхенчани са се лишавали през 1813 заради Наполеоновата окупация, през 1873 година заради холерата, през 1923 заради хиперинфлацията. И през двете световни войни.
7. Празникът се открива с шествие през града, в което участват групи в народни носии и конски впрягове, натоварени с бъчонки бира.
8. Днес бъчонките са заменени с металически цистерни, а за сигурния приток на изстудена бира до шатрите се грижи и един 250-метров подземен тръбопровод.
9. По време на този - да го наречем така - "народен събор" на "Терезина ливада" се разполагат поне 15 големи шатри и повече от двайсет отделни павилиона. Общата вместимост на шатрите е за 120 хиляди души.
10. Празникът е баварски, 
публиката е главно от вътрешността на страната, но всяка година идват и много чуждестранни гости
от САЩ, Великобритания, Австрия, Швейцария.
11. Един милиард евро. Горе-долу толкова харчат за две седмици посетителите на Октоберфест: за бира, печени пилета, наденички, за такси, обществен транспорт, сувенири, развлечения и за какво ли не още.
12. Цените на хотелските стаи в Мюнхен по време на Феста се увеличават почти двойно. Средно за стая се плащат 280 евро на нощувка.
13. На територията на народния събор са забранени всякакви реклами и лобистка дейност.
14. Рекордно количество бира на Октоберфеста изпиха гостите през 2014 година - 7,7 милиона литра.
15. През 2018 година 
една литрова халба струва от 10,70 до 11,50 евро
През 2002 година цената още беше 6,30-6,80 евро, а в далечната 1971 г. - под три западногермански марки (1,5 евро).
16. Мнозина помнят и до днес неадекватното изказване на бившия баварски премиер Гюнтер Бекщайн, който през 2008 година съвсем сериозно заяви, че ако изпиеш два литра бира в рамките на 6-8 часа, спокойно можеш да се прибереш у дома със собствения си автомобил.
17. На Октоберфест работят около 13 хиляди души - келнери, бармани, готвачи, охранители, оператори на атракциите и т.н. За една смяна всеки келнер навърта около 10 километра, а за двете седмици изкарва около 5500 евро - заедно с бакшишите.
18. Обикновено келнерите носят на поднос 10-12 халби с обща тежест 23-27 килограма. 
Шампион по натоварване е Оливер Щрюмпфелд, който през 2017 успя да понесе поднос с 29 пълни халби
тежащ над 70 килограма. Вярно, две от халбите се катурнаха...
19. Както се сещате, бираджиите имат нужда да задоволяват и други нужди... На територията на народния събор са инсталирани общо 900 писоара и над 1000 кабинкови тоалетни. Ако решите обаче да се облекчавате сред природата - грози ви глоба от 100 до 1000 евро.
20. За две седмици на Октоберфест се изяждат около 120 бика и 60 телета, приготвени на шиш, плюс близо милион печени пилета, наденички и колбаси.
21. На последния събор бяха изгубени, намерени и върнати на родителите им пет малки дечица и 14 подрастващи. Напоследък обаче тези случаи намаляват, защото децата имат мобилни телефони.
22. През 2017 в бюрото за загубени вещи бяха предадени над 4000 предмета, сред които 1300 документа, 620 дрехи, 520 мобилни телефона, плюс връзки ключове, чадъри, чанти, фотоапарати и какво ли не. Около 1000 от тези предмети се върнаха при собствениците си. 
Сред най-необичайните изгубени веща са две гребни весла, детско столче за автомобил
два уреда за измерване на кръвна захар, две сватбени халки и един автомобилен номер.
23. Далеч не всички жители на баварската столица изпадат във възторг от Октоберфест. Мнозина го критикуват като пошло и дори вулгарно народно веселие, а 27 хиляди мюнхенци всяка година си взимат отпуска по това време, за да избягат надалеч.
24. На Терезина ливада няма достатъчно място за повече шатри, а това качва цената.
Лицензът за една шатра струва два милиона евро
но нов лиценз се получава само ако някой се откаже. Обикновено за лиценз се чака 20 години.
25. Помните ли, че започнахме с Алберт Айнщайн? През 1896 година 17-годишният бъдещ нобелист участва в подготовката на Октоберфест. Младият Айнщайн завинтва електрически крушки, доставени от баща му Херман Айнщайн, един от пионерите на електрическото осветление в Германия.
По материали от интернет