Проблемите от предходните зими със забавянето на почистването на второкласната и третокласната републиканска пътна мрежа, както и със струпването на тирове в района на Дунав мост, остават и тази година. Това стана ясно на вчерашните заседания на областно и общинско ниво за подготовката за зимния сезон. 
Няколко пъти се е налагало община Русе да чисти републиканска пътна мрежа, за да осигурни автобуси за малките населени места и да не замре животът там. През 2016 година парите не са възстановени от републиканския бюджет. През миналата година такъв проблем не е допуснат, но забавеното почистване води до нарушаване в графика за превоз на пътниците, каза шефът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров.
Тежкият трафик към Дунав мост по пътя за Мартен, който и сега създава проблеми, ще влоши положението още повече през зимата. В тази връзка е необходимо тежкотоварните камиони да изчакват в съседни области, отбеляза Димитров. Ще се направи стиковка и още на Велико Търново и преди Боаза да се спират товарните автомобили, като се пропускат частично, а не наведнъж, за да се облекчат снегопочистването и превозът на хората. Шефът на полицията Теодор Атанасов подчерта, че във връзка с трафика на Дунав мост работят с Главна дирекция "Национална полиция" и при необходимост движението се спира в области в Южна България, като се реагира своевременно в рисковите участъци. 
Обърнато беше внимание и за срочното почистване на подходите към подстанция "Образцов чифлик", към Центъра за спешна медицинска помощ и болниците, както и над хижа Приста, където се намира техника на пожарната. 
Община Русе има сключени договори за снегопочистване на улиците в града, входно-изходните участъци и на общинската пътна мрежа, като ангажираните фирми казаха, че имат осигурени материали, а техниката е в изправност. Предвид извършените ремонти и промяната в посоката на движение по част от улиците беше отбелязано, че трябва да се актуализира схемата за почистване. На срещата стана ясно, че 90 човека ще чистят ръчно спирки и междублокови пространства, като екипите ще излизат в 3 часа през нощта. 
92 машини пък ще чистят пътищата в областта. Материалите са доставени, като предстои доставка и оборудване на машините по опорни пунктове. Областно пътно управление има сключен договор с консорциум "Пътно поддържане Русе 2014", който е удължен с допълнително споразумение за тази зима. 
На общините в областта им предстои до края на годината да сключат нови договори със снегопочистващи фирми. Отбелязано беше, че е необходимо да се провери дали предлаганата от фирмите техника е налична и изправна и ще може ли да покрие общинската пътна мрежа.
123 са болните на хемодиализа в Русенска област, от които 84 са от Русе, като те се извозват с девет буса. 
Както всяка година, при усложнена зимна обстановка могат да бъдат извадени 15 души от състава на Българската армия и 3 БТР-а, а времето за реакция е до един час. 
Ще бъде отворен отново кризисният център на БЧК в Бъзън, който при нужда ще подслонява бедстващи хора по пътищата. БЧК-Русе кандидатства за средства за кризисната зимна трапезария на ул. "Гурко", която всяка зима осигурява топла храна на 40 бездомници.