Ден след кулминацията на кризата със струпващите се в Русе хиляди тирове и автомобили на румънски туристи, които се връщат от българските и гръцките морски курорти, зам.-министърът на транспорта Николай Найденов пристигна в града на работна среща с кмета Пенчо Милков, областния управител Анатоли Станев, представители на бизнеса и кметовете на също пряко засегнатите от проблема Мартен, Николово и Сандрово. 
„Интензивният трафик е увеличен в пъти и ще бъде контролиран от отговорните институции денонощно чрез въвеждането на пропускателен режим, за да не се натоварва движението в град Русе.        

Необходимо е да се набележи ключово и градивно решение в момента. Известно е, че първата крачка вече е направена от сформираната Междуведомствена работна група между МТС, МВР и МРРБ“. Това заяви зам.-министър Найденов и съобщи, че паралелно се работи и с румънската държава в лицето на премиера Сорин Гриндяну за облекчаване на трафика между двете страни.
Малко по-късно вътрешният министър Иван Демерджиев каза пред журналисти в София, че потокът тежки камиони към Русе ще се регулира още от Свиленград.
Макар че това е временно решение, спирането на тировете в областите Стара Загора, Велико Търново, Разград и Търговище, за което Милков настоя още при посещението на министър Демерджиев в Русе на 5 август, вчера даде ефект.
„18 часа след въвеждането на мерките, булевардът /“България“ - б.р./ все още е натоварен. Това доказва, че трябва да създадем ред, който да не е временен и да го следваме неотклонно“, заяви кметът Пенчо Милков и допълни, че е готов да се включи в работата на междуведомствения съвет и да представлява русенци в тежкия казус.
„Едва тогава можем да обособим зона до създаването на буферния паркинг, която събира не повече от 300 камиона, преди входа на Русе /от посока София - б.р./. Всичко над тази бройка е неприемливо за русенци“, каза Милков.
„Необходими са спешни мерки за справяне с километричните колони от камиони в района на ГКПП „Дунав мост“. Убеден съм, че служебното правителство ще направи всичко възможно за справяне с тази нелека задача“, заяви областният управител Анатоли Станев.
Освен равномерното разпределение на тежкотоварния трафик чрез спиране на камионите на територията на няколко области във вътрешността на страната, бе обсъдена още една мярка за облекчаване на работещите в индустриалните зони и хората в Мартен, Николово и Сандрово. Това е вече известната идея платното от Мартен към Русе да се използва само от тирове, където да се редят на две колони, а другото да бъде двупосочно за останалото движение. 
По тази организация обаче има детайли за изчистване, за които трябва да постигнат синхрон  ангажираните с нея институции, без да се пренебрегва мнението на хората от Мартен. По принцип те се обявиха против такъв вариант, но той в момента изглежда единственият реалистичен клапан за намаляване на напрежението.