Удари за 300 000 лева е направила арестуваната вчера във Ветово група телефонни измамници само за няколко месеца - от декември 2018 година до август 2019-а. Това съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев, който вчера ръководи на място акцията по задържането на престъпниците, след която в ареста бяха прибрани 8 ветовчани и двама куриери от други места в страната. На място бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
Всъщност първата стъпка е направена почти денонощие по-рано на Дунав мост, където няколко минути преди 9 часа във вторник на влизане от Румъния е задържан връщащият се от щабквартирата на измамниците в Румъния Христо Атанасов-Пожарникаря. 
Около 6 часа вчера полиция е влязла в домовете на заподозрените Христо Атанасов-Пожарникаря, Пламен Роджера, Пешо Първанов, Васьо Гръка, Яни Якуш, Топчо Янакиев, Найден и брат му Петър. Входовете и изходите на града и по обед все още бяха блокирани от жандармерия. От домовете на задържаните са иззети множество доказателства за дейността им, конфискувани са и шест луксозни автомобила.
Един от потърпевшите е Николай Христов, останал без луксозното си "Ауди А8".
"Представяте ли си с какво се занимават в момента, харчат държавни пари за 7000 евро автомобил. Някои хора си позволяват да карат коли по 200 000 евро, но те са недосегаеми. А ние тук във Ветово, т.нар. кокошкари, ето с какво се занимават. Дойдоха да ми вземат колата. Нямам никакво обяснение, показаха ми заповед на Специализирания съд, това е. Парите съм ги спечелил, като 5 години работих в Гърция, 7 години имам в Германия, сега съм безработен, строител съм, занимавам се със строителство. Влязоха сутринта с взлом, вижте входната врата, потрошена, счупена. Разтършуваха цялата къща, всичко е наопаки и ми отнемат автомобила. Нали би трябвало да е обратното - нещо да имат срещу мен, тогава да ми отнемат колата", разпалено обясни Николай.
Ветовчанинът е баща на един от задържаните - Христо Пожарникаря. Според бащата Христо се е занимавал с телефонни измами като непълнолетен, но не бил чувал да го е правил през последните години. Сега внасял от Гърция парфюми, които продава в Румъния. Вчера също трябвало да пътува за Румъния, но когато се опитал да се свърже с него по телефона, той не отговарял.
Най-вероятно именно Христо е човекът, за когото главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов съобщи, че има данни да е пътувал до Румъния заедно със задържаните за убийството в с.Негован.
Срещу групата има образувано досъдебно производство за извършени измами в периода от декември 2018 г. до август 2019 г. До момента са събрани доказателства за 6 случая, като тепърва ще се изяснява дали има и други. Общата сума на щетите е около 300 000 лв., съобщи зам.главният прокурор Иван Гешев.
"Сред шестте случая има два емблематични. Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави на муле на групата около 44 000 лв.", обясни Гешев.
При направените обиски са открити множество сим карти, телефонни апарати, 30 000 лв., злато, както и оръжия, за които засега се смята, че са газови. Предстои да се направи експертиза дали са преправени.
Изненадващо е открито и взривно вешество.
"Това е 400 грама тротилова пресовка с еквивалент, който може няколко къщи да събори, ако бъде използван. Това нещо знаете, че може да бъде използвано и за терористичен акт, и за убийство и т.н", коментира гл.комисар Ивайло Иванов. Той съобщи, че при задържането никой от арестуваните не е оказал съпротива. Един от тях се е опитал да заобиколи блокадата на града, но не е успял да се измъкне.
Тепърва предстои да се установи на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. 
По време на акцията се понесе мълва, че е отнето детето на един от задържаните - Васьо Гърка. Слухът, вероятно целящ да предизвика вълнения след ромската общност във Ветово, бе категорично отречен от социалните служби.       

Специален софтуер сваля драстично
обработката на жертви по телефона

Въведен от Виваком софтуер разпознава телефонните измамници и автоматично прекъсва разговорите. Благодарение на това опитите на телефонната мафия да печели лесни пари с артистични етюди са паднали с 300-400 процента. Това стана ясно по време на вчерашната операция във Ветово. 
„Амбицията на прокуратурата и МВР е към средата на идната година намалението на броя на телефонните измами в страната да бъде над 50 процента на годишна база. До средата на идната година всички важни участници в най-големите организирани групи, занимаващи се с телефонни измами, трябва да са или в ареста, или в затвора. Имаме сериозно намерение да изрежем тази зараза от българското общество и тези хора, които извършват престъпления срещу нашите майки и бащи, да са в затвора“, заяви зам. главният прокурор Иван Гешев.
В борбата с тези престъпления се ангажират всички държавни органи, които имат някакво отношение - уведомяват се Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, НАП, която да извърши ревизии, както и общините - за проверка дали строителството е законно.