Глоба от 3000 лева за неправомерно отваряне на врати във вечерните часове и проветряване на производството на "Монтюпе" окончателно бе потвърдена, след като стигна до обжалване пред всички възможни инстанции.
Става въпрос за засечени нарушения на 3 септември 2018 година, когато инспектор на РИОСВ отишъл на обход и видял как вратите на хале 3 зеят между 21.40 и 22.20 часа, макар това да било забранено. Дружеството имало право да отваря производствените халета само и единствено при товаро-разтоварна дейност. Затова екоинспекцията санкционирала нарушителя.
От завода контрираха, че засичането на миризма на бакелит, каквато е описана от контрольорката, е усетено единствено с нос, а не с уред и апаратура, което далеч не било достоверен, надежден и научно обоснован метод за установяване на вредни вещества във въздуха. Съдът обаче отвърна, че предметът на нарушението се корени в това, че неправомерно производственото помещение се е проветрявало, а на какво миришело далеч не било съществено за налагане на санкцията.