Последният ден на октомври ще предложи на русенската публика и последния голям фурор на държавната опера - мюзикъла "Кабаре", който е посрещан с възторг и е изпращан с овации. Историята, която от 1972 година шества по света благодарение на Холивуд и която превърна Лайза Минели в суперзвезда, е поставена на русенска сцена с много фантазия, любов и професионализъм, а това винаги печели сърцата на зрителите. Билетите за "Кабаре" по принцип свършват още с обявяването на представлението и картината сега не е много по-различна, но все още има шанс да се сдобиете с някое от малкото незаети места.
Събитието на месеца ще бъде на 24 октомври, за когато е предвидена премиерата на оперетата "Българи от старо време" на Асен Карастоянов. Режисьор е Аделаида Якимова-Фурнаджиева, а диригент ще бъде Владимир Бошнаков, като специалната изненада е актьорът Николай Урумов, който ще влезе в ролята на Хаджи Генчо. Освен това в спектакъла за първи път ще влязат танцьорите от фолклорната формация "Кукери". Втора премиера се планира за 29 октомври. 
На 27 и 28 октомври русенската публика ще има възможност да види първа и втора генерални репетиции на постановката на друго класическо оперно произведение - "Трубадур" на Верди. Кога ще бъде самата премиера, засега остава загадка, единствената интригуваща подробност, която афишът на операта издава, е, че режисьор на спектакъла ще бъде Орлин Анастасов, бас, доскоро разнасял славата на България по европейските оперни сцени.
Внимание заслужава и "Петък вечер в операта" - това е слоганът на камерния концерт, посветен на руската класика, който ще изнесат на 18 октомври сопраното Мариана Цветкова и басът Владимир Маринов. В програмата си те са подбрали вокални творби на Глинка, Мусоргски, Бородин, Римски-Корсаков, Чайковски, Верстовски и Рахманинов. На 21 октомври пък в зала "Филхармония" предстои третото издание на концерт-спектакъла "Доновете в операта" - след събралата овации премиера в Русе програмата бе представена от Мариана Цветкова и Владимир Маринов и техните колеги солисти на Русенската опера Владимир Луков и Александър Крунев в София в къщата "Борис Христов". 
Поканата с най-скорошна дата е за 9 октомври - този ден от 13 ч Русенската детска опера ще представи "Ани в царството на цветята". А на 11-и ценителите на балета ще могат да видят "Жизел", една от най-красивите балетни постановки, която всяка трупа има в репертоара си.