Кланицата и месопреработвателният цех в ударения от авриканската чума по свинете комплекс в Голямо Враново са възобновили дейността си в понеделник, 30 септември.
В момента разчитаме на животни от свинефермата в Юделник. Те са от много добри породи, преработваме ги в местни продукти, които се продават във фирмените ни магазини в Русе, изпълняваме и заявки от страната, каза изпълнителният директор на комплекса Вихрен Димитров. 
Следващата спънка е да се възстановява отглеждането на прасета в свинекомплекса За нова са нужни 2100 нови свине майки. Имаме оферти от Франция, Испания и Германия. След изтичане на 45 дни от заключителната дезинфекция на 7 и 8 октомври започваме заселването на нови животни, допълни Вихрен Димитров.
Комплексът в Голямо Враново е третата индустриална ферма в областта след тези в Николово и Бръшлен, която пламна от африканската чума по свинете. Вирусът бе доказан на 26 юли, когато взетите проби от заразени животни бяха потвърдени от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това наложи всичките 30 000 прасета в комплекса да бъда евтаназирани. 
Веднага след това дезинфекцирахме и почистихме всички клетки и боксове за отглеждане на свине и ако няма административни пречки след заключителната дезинфекция, от 25 ноември ще възстановим напълно дейността си, подчерта Вихрен Димитров.