71-годишна жена от Русе стана жертва на най-големия удар на телефонната мафия през последните години.
Обработката на наивната пенсионерка започнала с позвъняване на домашния й телефон в четвъртък в 19.30 часа. От разменените няколко общи фрази мъжът отсреща преценил, че може да направи пробив и започнал да разказва обичайните небивалици - че бил полицай и се обаждал, защото името на жената било записано в засечено от полицията тефтерче на телефонни измамници, които набелязвали хора за обиране.
Щом усетил, че жената отсреща захапва въдицата, непознатият й наредил да изключи мобилния си телефон, да не казва на никого за разговора им и дал номер за контакт, ако се обадят измамниците.
Скоро след това телефонът на жената наистина звъннал и започнала втората част на фарса. Измислен доктор поискал 50 000 лева за измислена операция на дъщеря й. Наред с това изсипал и куп заплахи как щял да прати хора да я насекат на парчета, ако не даде парите.
Жената не трепнала, защото двете й деца са в Англия, но се обадила на "полицая" и обещала да съдейства за залавянето на престъпниците с намиращите с в дома й 30 000 евро. Парите били пратени от дъщерята и сина за купуване на апартамент във Варна, а "криминалистът" обещал да й бъдат върнати до месец заедно с награда за помощта.
Вживялата се напълно в абсурдната си роля жена хвърлила парите през терасата, а "добрият полицай" през 10 минути й се обаждал с добри новини - заловихме единия, сега другия и така до 22.10 часа, когато всичко приключило.
Жената легнала да спи, но започнала да си припомня детайли от разговорите и чак тогава проумяла, че всъщност сама е разказала на непознатия всичко за семейството си и то е било използвано срещу нея.