Изборният кодекс трябва да даде технологията и доверието в резултатите. Аз мисля, че така написаният и гласуван Изборен кодекс дава една по-прозрачна и по-ясна технология и партиите, и българските граждани ще имат доверие в резултатите.

Това заяви Дора Янкова, зам.-председател на ПГ на КБ и член на Временна комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, в ефира на БНР.

Тя припомни, че четири месеца временната комисия е дебатирала различни предложения с граждански организации, като в новия законопроект са включени 150 от тях. "Към временната комисия работеше и обществен съвет, който сам по себе си каза, че няма как да оставим стария законопроект и да го поправим, защото хората искат по-голямо доверие и прозрачност", допълни Янкова.

По нейните думи въпросът, за който се спори в момента, е друг - за състоянието на партиите, за играчите. "Това е наша партийна работа и не можем да го решим с Изборния кодекс. Когато наредим листите и дадем възможност на хората да пренаредят партийните любимци, да кажат "този ми е по-симпатичен" и да го изтеглят нагоре, ние да не се сърдим. Или пък да нареждаме такива хора, които преди това да сме тествали и да имат доверие. Не можем в Изборния кодекс да си решим нашите партийни въпроси. Това означава ние, партийните ръководства, да чуваме много повече хората какви хора трябва да бъдат в парламента, в ЕП, в общинските съвети, кметове и това реално е нашата партийна задача", обясни зам.-председателят на ПГ на КБ.

Янкова заяви, че с този кодекс изключително много се олекотява предлагането от инициативни комитети. "Със 100 лв. можеш да регистрираш инициативен комитет, да създадеш подписка. Това е едно отваряне на много повече хора и инициативни граждани да се включат в изборния процес и да участват в изборите, а след това в сътворяването на политиката за България", каза тя.

Дора Янкова призова президента Росен Плевнелиев да даде ход на изборния кодекс, "защото активната роля на президента я виждах в онези 4-5 месеца с негови съветници, граждани и граждански организации, той по-активно да се информира за това как вървят и се създават временните правила". Тя припомни, че в парламента са идвали по 100-200 човека и са заявявали своите позиции. "А сега безспорно почти в изборния процес за членове на ЕП, президентът се намесва с две инициативи, с референдум. Ще изчакаме в крайна сметка да видим как ще реагира спрямо Изборния кодекс", заключи Дора Янкова.