Две експертизи, които да дадат отговори за причините и мащабите на пожара във военния завод "Дунарит", който стресна в петък Русе и околностите, предстои да бъдат назначени от прокуратурата. По случая вече тече разследване, което е със стандартния двумесечен срок, който обаче може да бъде удължаван, особено предвид фактическата и правна сложност на случая.
"Първоначално ще се изготвят пожаро-техническа и ценова експертиза за установяване на стойността на унищоженото имущество. Днес /вчера-б.а./ цехът все още бе отцепен и всичко бе запазено, тъй като течеше оглед от експерти. На място бе екип експерти с подвижна лаборатория, оборудвана за такъв тип огледи", обясни за "Утро" окръжният прокурор Георги Георгиев. 
Едва след като разследващите приключат работата си на терен, ще се позволи влизането на външни хора и разчистването на запаления цех. 
Разследването е възложено на следовател, определен за работа по особено сериозни произшествия. Вече са разпитани свидетели и са изискани документи, съобщиха още от прокуратурата.
Няма регистрирани превишения на нормите и замърсяване на въздуха в Николово след пожара в "Дунарит", обобщиха  от РИОСВ. В рамките на едно денонощие са следени нивата на азотни и серни оксиди, въглероден оксид и фини прахови частици. Те не са достигнали пределните си норми, отчита и мобилната станция, която бе разположена пред кметството в Николово, и пунктът за мониторинг на въздуха, който се намира на площадката на Пожарната на бул."България" до Източна промишлена зона.
Междувременно заводът поднови работа и отново потвърди, че няма да има проблеми със сроковете за изпълнение на поръчките.