А1 България се отказва от бранда Bob и от 1 юли е прекратила подписването на нови договори за мобилните планове на дъщерното дружество. Причината за решението на мобилния оператор е, че от маркетингова гледна точка не е било рентабилно поддържането и на двата бранда, обясни пред репортер на Economic.bg представител на А1 България.

От 1 септември пък е влязла в сила забрана настоящите клиенти на Bob да преминават към другите тарифни планове на това дружество. Въпреки това пълното „убиване“ на Bob вероятно ще отнеме години, тъй като А1 няма да принуди нито един от сегашните клиенти на Bob да се откаже от мобилния си номер и да спре да използва услугите на дъщерното дружество. Абонатите, подписали срочни договори с Bob, няма да могат да променят условията по тях, но ще могат да ги удължават, а тези, които са избрали безсрочен контракт, ще запазят действащите си условия неограничено време, отново без промяна.

По думите на представителя на А1 към 1 юли абонатите на Bob са били 6-цифрена бройка, но засега няма данни колко от тях са се отказали от услугите на бранда, преминавайки към тарифен план на А1 или на някой от другите мобилни оператори в България.

Economic.bg също така научи, че България ще е първата държава в света, където А1 ще предостави онлайн услугата си XploreTV и за клиентите на нейните телевизионни абонаменти. Освен това услугата ще е първата, която ще предостави на българските зрители възможност да видят 4K телевизионен канал, при това пет такива. Два от тях ще се излъчват на български език.

XploreTV, която ще осигурява достъп до най-новите филми само седмици след излъчването им по кината, както и достъп до международни стрийминг платформи като HBO GO, YouTube, Netflix и т.н., ще е достъпна за абонатите както на оптичната, така и на кабелната, телевизия на А1.

А1 също така ще е първият оператор в България, който ще въведе новата технология еSIM. В началото тя ще бъде достъпна само за собствениците на моделите iPhone X и по-нови. Услугата представлява възможността да изхвърлим познатата ни стара SIM карта, а информацията от нея ще бъде прехвърлена на телефона. Това ще позволи използването на пълните възможности на Аpple Watch, а също така ще даде възможност на потребителите на телефоните на Аpple да използват два оператора едновременно.