Мъж с кръвно 250 на 100 беше открит вчера по време на прегледите на открито, организирани от Университетска болница "Медика" на Централния пазар в Световния ден на сърцето.
58-годишният русенец веднага беше настанен за лечение. Той знаел, че кръвното му е високо, но не го следял и въобще не предполагал, че поддържа такива животозастрашаващи стойности. 
Сърдечно-съдовите заболявания са първо място по преждевременна смърт в света и затова кръвното налягане трябва да се следи редовно. Прегледахме 250 души и доста от тях за пръв път установиха, че имат проблем с високо или ниско кръвно налягане, обобщи за "Утро" в края на акцията д-р Мерал Расим.
За поредна година организираме такава акция за Световния ден на сърцето. Фирма "Общински пазари" също се включва тематично - на хората бяха раздадени ябълки в унисон с английската поговорка "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен", обясни  административният директор на болница "Медика" Алис Муртезова.
 Подобна изнесена акция за измерване на кръвното налягане и индекса на телесната маса ще се проведе утре от 10,30 часа на площад "Свобода" от специалисти от плевенската болница "Сърце и Мозък".