Приказка за една съвременна принцеса и за любовта ще разкажат актьорите Елена Петрова и Иван Радоев, които ще гостуват на русенска сцена с техни колеги от театър "Българска армия" на 1 октомври. Пиесата "Жан и Беатрис" на канадската авторка Карол Фрешет русенци ще видят на сцената на камерна зала "Слави Шкаров" от 19 часа. 
Интригата се заплита от една обява, разлепена по стълбовете на голям град в днешно време: "До всички мъже в този град. Млада наследница, напълно с ума си и с ясно съзнание, никога никого не обичала, нито майка си, нито баща си, нито котката си, търси мъж, който да успее да я заинтересува, развълнува и прелъсти. В посочения ред. Срещу значително възнаграждение". От обявата се изкушава Жан /Иван Радоев/, който първоначално не се впечатлява от Беатрис, тъй като в прекрасното й лице и дългите до кръста коси вижда единствено богатото наследство. 
Премиерата на "Жан и Беатрис" в Театъра на армията бе през февруари 2017 година и оттогава се играе на сцена "Максим" с неизменен успех. В спектакъла, режисиран от Бойко Илиев, двама самотници правят своето пътуване към истината и към любовта, като минават през измислици, илюзии, лъжи, фантазии и признания. 
По същото време, когато на сцена "Слави Шкаров" ще върви спектакълът "Жан и Беатрис", на Голямата сцена в Доходното здание публиката може да види "Редки тъпанари" в постановка на Теди Москов. 
Театралният афиш на русенския театър продължава на 3 октомври със спектакъла "Изненадата". Това е вече познатата на публиката постановка на "Докато тя умираше" на руската авторка Надежда Птушкина. Преценихме, че заглавието звучи леко потискащо, затова го сменихме, обясни директорът на театъра Орлин Дяков. На 8 октомври в камерната зала ще бъде показан друг вече познат и харесван от зрителите спектакъл - "Легло за трима". 
От 11 до 13 октомври в Русе се провежда второто издание на конкурса за млад театрален режисьор на името на Слави Шкаров. Публиката ще има възможност да види пиесите, селектирани за конкурса. На 11-и ще се играе "Животът е сън" на режисьорката Дина Маркова в театър "Азарян", на 12-и - "Хляб в джоба" на режисьора Веселин Петров в сливенския театър /от 17 ч/ и "Антигона и хората", постановка на Делян Илиев в Родопския драматичен театър от Смолян /от 19 ч/. На 13 октомври театърът домакин ще покаже една от новите си премиери - "Три сватби и едно възкресение" на актьора-режисьор Ивайло Ненов. 
След това следват две премиерни за новия сезон постановки. На 28-и публиката ще види моноспектакъла на Николай Урумов "Мъжка задушница", а на 31-ви русенската трупа ще играе "Хамлет" на Шекспир, режисьор е Орлин Дяков.