Читалнята в регионалната библиотека "Любен Каравелов" вече е с кардинално променена визия. Нещо повече - променени са не само интериорите, но също и мястото, на което тя посреща своите верни фенове. Оттук нататък всички, които са свикнали да прекарват часове наред и да четат вестници, журнали или редки издания в просторните пространства на огромното хале на втория етаж, за да продължат да го правят, ще трябва веднага след като влязат през централния вход, да завият вдясно. По коридора, който води към Детския отдел, те веднага ще попаднат в новите помещения, които вече са новата читалня на библиотеката. 
Няколкото зали с високите прозорци, съхранили автентичния стил на сградата, строена преди век и нещо, вече са претърпели основен ремонт и са преоборудвани за целите на новото им предназначение. Паркетът, който десетилетия наред е бил закриван от модерния за соца балатум, сега отново е изчистен до блясък, а освен това е и лакиран, така че 
обновеният паркет наистина блести и приковава погледа
Честно казано, дори не подозирахме, че под овехтелия и вече придобил противен изглед балатум се крие такова богатство - истински дървен паркет, при това твърде добре запазен, обяснява директорката на регионалната библиотека Теодора Евтимова. Тя и хората от екипа й предпочитат да не се връщат назад в спомените си от най-близко време, за да разказват колко зор са видели, докато са отлепвали линолеума, залепен така, че да остане за векове върху пода. След това чистихме, бърсахме, циклихме, накрая лакирахме - и ето, резултатът е налице, казва не без гордост Евтимова, като признава, че и самата тя е лакирала една част от красиво подредените дъсчени правоъгълничета. 
Новите зали на читалнята са свързани с врати, които доскоро стояха затворени, за да не си пречат едни на други работещите в различните отдели. Сега обаче тези врати са широко отворени и осигуряват възможността на посетителите да преминават безпрепятствено от едно читално помещение в друго. Така след като бъдат посрещнати от дежурните на гишето с компютрите и направят своите заявки, 
русенци ще могат да поседнат в креслата или на диванчетата в различните зали
В едната стелажите са приютили вестникарската и специализираната периодика, в друга зала са подредени книжни издания, другаде читателят може да си избере от албумите и енциклопедиите. Едно от помещенията е предназначено за "тихи занимания", в друго могат да се организират камерни събития - срещи, разговори, тематични вечери за ценители. В дъното на поредицата зали е най-просторната, в която има малка сцена, по-скоро подиум, където също могат да се провеждат матинета, прожекции или вечери с публика, която е не толкова многобройна. 
Дизайнерски решения освежават залите и създават атмосфера, предразполагаща към размисли, философско осмисляне на текстовете, които се четат, задълбочена изследователска или научна работа. Цветни петна и тапети /като този с портрети на Леонардо да Винчи и негови послания/ внасят допълнително уют и спокойствие. 
Сега разсъждаваме върху това как да дадем име на всяка от залите, казва Теодора Евтимова. 
Много е вероятно първата зала да се нарича именно "Леонардо да Винчи"
но може да се допитаме и до читателите как да наречем отделните помещения, добавя директорката. Тя посочва също подходящото осветление в помещенията, въздуховодите и климатиците, които също са оформени дизайнерски - и така освен полезни, стават и елементи от цялостните стилови решения. 
"От предишната читалня остава да пренесем само големите албуми и с това този етап на преместването ще бъде завършен. А успоредно с това умуваме върху следващия - преместването на Детския отдел в бившата вече читалня на втория етаж. Възложили сме на специалисти по архитектура и вътрешен дизайн да избистрят концепция за разпределение на огромното пространство, то да бъде разделено на различни зони, ателиета, сепарета за разнообразните дейности и занимания, които искаме да предложим на малките ни читатели", обяснява Теодора Евтимова. 
Идеята на ръководството на библиотека "Любен Каравелов" е да предложат на децата различни варианти на дейности, които постепенно /но задължително!/ да ги отвеждат към книгите. Така 
ще насочим русенчета от загадките и забавленията към печатните издания
което е и основната цел на нашата библиотека, казва Евтимова. И дава пример: "Ще има мини лаборатория, в която, примерно, децата ще могат сами да изработват хартия. Ние имаме ванички за хартиена каша, имаме специални миксери, които са необходими, имаме ютии, с които да се изсуши вече приготвената хартия. А след като децата си направят сами собствена хартия, ще бъдат поканени да си изработят свой собствен екслибрис - тук, разбира се, ще им бъде разказано как русенската регионална библиотека е първата, в която в България се организира международен конкурс за екслибрис. И, естествено, децата ще научат що е то екслибрис - малка рисунка, с която всеки бележи собствените си книги. Ето как стигаме до самите книги! И при всичките тези приключения нашите малки читатели просто от едно ателие в Детския отдел ще преминат през второ, а след това ще се озоват пред стелажите с книги - а оттам пък ще преминат в зоната за четене. Всъщност, точно тази тиха зона за четене е изключително важно къде ще бъде обособена - тя хем трябва да бъде на по-спокойно място, леко встрани от глъчката на ателиетата, където децата ще майсторят, рисуват, редят, конструират, хем трябва да бъде много близо до тях. Важното е да привлечем повече деца и да направим така, че 
като влезе малкият читател при нас, да забрави да излезе
казва Теодора Евтимова. 
Тя смята, че поне два-три месеца ще се обмисля дизайнът на бъдещия Детски отдел. Местенето е сериозна работа - това са тонове книжнина, които трябва да преминат през ръцете на колегите, докато заемат новите си места, затова трябва да сме сигурни, че сме избрали най-добрия вариант, убедена е Евтимова. 
През това време библиотеката продължава да работи и да буди интереса на читателите. Завчера например РБ направи чудесен подарък на най-малките ученици - всички първокласници в Русенска област получиха своите първи читателски карти, напълно безплатни.  
Във фоайето на втория етаж е открита изложба на 60 картини на деца от българските неделни училища в чужбина. На 20 септември, в петък, предстои да бъде открита друга експозиция - постерната "Buchschmuck", която се организира от Гьоте институт по повод Европейския ден на езиците, отбелязван на 26 септември. 
На 27 септември ще бъдат отчетени 
резултатите от поредното 15-о издание на международния конкурс за екслибрис
който преминава с темата "Ex libris - ex cinema". Тази година организаторите са получили 613 творби на 416 участници от 38 държави. За първи път имаме участник от Кения, обясниха от библиотеката, като уточниха, че само децата, представили свои рисунки за детския конкурс, са 115 - те са от България, Русия, Украйна, Унгария, Беларус, Турция и Аржентина. 
Пак на 27 септември РБ "Любен Каравелов" ще се включи енергично в поредната Нощ на учените, която започва в 17 ч в градинката на площад "Александър Батенберг". На следващия ден от 10 до 13 ч ще се проведе акцията "Стара хартия за нова книга", организирана от "Екопак България" и книжен център "Гринуич" с подкрепата на община Русе. Деца до осми клас ще могат да се включат в спасяването на дърветата от изсичане, като донесат поне по пет килограма стара хартия и я предадат за рециклиране, а срещу това ще получат нова книжка, каза Теодора Евтимова. Тя посочи, че Русе е поканен да участва в акцията за четвърти път - нещо, което не се случва с други български градове извън столицата. От "Екопак" 
обявиха недвусмислено Русе за свой фаворит, тъй като на три пъти сме рекордьори в предаването на хартия
добави Евтимова. 
Тя разказа, че в библиотеката работят и по двата проекта, които са спечелени от културния институт пред Национален фонд "Култура". Единият предвижда включването на русенската библиотека в туристическите маршрути за посетители на града, като основна атракция ще бъде посещението на старинния часовник в библиотечната кула, изработен от немски майстори преди столетие. Другият проект ще позволи богатството на личната библиотека на академик Михаил Арнаудов и колекцията му от издания с автографи и посвещения от велики личности да бъдат дигитализирани и така да станат достъпни до повече изследователи, специалисти и широк кръг ценители на интелектуалното богатство.