Деана Тонева е завършила Математическата гимназия и Русенския университет, магистър-инженер. Работила е 20 години в бившия завод „Печатни платки“, като е изминала пътя от технолог до изпълнителен директор. От 12 години успешно работи като мениджър в голяма застрахователна компания. Омъжена е, има две деца и внуче. Деана Тонева е кандидатът за кмет на коалиция „Демократична България“.

- Г-жо Тонева, вие сте ново лице в политиката. Защо се включвате в кметската надпревара и с какви очаквания влизате в нея?
- Аз съм четвърто поколение русенка и затова не мога да бъда безучастна към случващото се в града. Вярно е, че се направи много. Но смятам, че евросредствата можеха да бъдат разходвани по-рационално. Най-малкото, 
извършените ремонти не са качествени и това винаги оставя едно усещане за задкулисни игри и корупция
Това е причината ключови думи в кампанията ми да са прозрачност и справедливост.
- Споменахте за некачествени ремонти, а какви грешки виждате в момента в управлението на общината?
- Липсата на прозрачност при обществените поръчки, съмненията за схеми и преразпределяне на европейски и общински средства между шепа фирми. Това според мен са най-големите грехове на настоящото управление. Фокусът върху централната част на града също оставя у жителите на кварталите едно усещане за неглижиране. Трябва да се работи за облагородяването на кварталите! Като русенка,
когато съм се натъквала на нередности, винаги съм сигнализирала кмета
Той много любезно ми е отговарял, като ме е препращал към трети лица, които очевидно не са заинтересовани и не знаят как да комуникират с граждани.
- Кои са най-сериозните проблеми на Русе и какви решения предлагате?
- Един от най-сериозните проблеми е замърсяването на въздуха на града. 
Необходимо е да се изследват всички източници на замърсяване, а не само да се посочва един
и да се изготви пълен списък на фирмите, излъчващи вредни емисии. От ключово значение е и контролът. 
Друг проблем, на който следва да се обърне внимание, е сметосъбирането и сметоизвозването. Смятам, че може да се намери по-генерално решение, като се създаде общинска фирма, която да извършва тези дейности. Идеята е да се изградят подземни контейнери за разделно сметосъбиране, каквито има в други български градове и в чужбина. Всяка нощ русенци са будени от трясъка на сметосъбиращите машини. А това не прилича на едни европейски град. 
Тук не бих пропуснала и необходимостта от 
цялостна визия и програма за озеленяване на града
Русе има нужда от бели дробове. Много дървета бяха отсечени по време на ремонтите и не бяха заменени с нови. Необходимо е да се обновят градинките и повече зелени площи в междублоковите пространства.
Канализацията е друг дългогодишен проблем, който не намира решение, въпреки обещанията на управляващите вече 30 години. При всеки пороен дъжд се наводняват улици и сгради. Неотложно е изграждането на канализацията на кварталите Средна кула и Долапите, където липсва такава. Хората още разчитат на септични ями, но вече не остана място в дворовете им да копаят нови. Непростимо е това да се случва 21 век. 
- Какво друго ще предложите на русенци?
- Транспортната схема трябва да е много добре обмислена и да е съобразена с нуждите на хората. Необходимо е да се обърне внимание на превозните средства на градския транспорт, които са под всякаква критика. Нужно е да се модернизират, да се помисли за нови, а не за 20-годишни. Транспортният парк следва да се модернизира в най-кратки срокове. 
- Как ще спечелите симпатиите на русенци?
- Макар да не съм публична личност, 
познавам много хора в града, които са работили с мен 
или са мои клиенти. Те ме познават като достоен и честен човек, на когото могат да разчитат. Както вече подчертах, в управлението на общината ще заложа на два принципа - прозрачност и справедливост. За мен е много важно да има прозрачност в обществените поръчки и да няма корупционни практики.
- Как оценявате претендентите за кметския пост?
- Оценка за останалите кандидати ще дадат гражданите на Русе на 27 октомври. Всеки по своему е достоен човек и не бих се ангажирала с оценки. От "Демократична България" обичаме нашия град и смятаме, че той е едно добро място за живеене. Не приемаме да бъде сравняван с град Видин при цялото ни уважение към неговите граждани. Видин не може и никога няма да прилича на Русе.
- Кое ще е първото нещо, което ще направите, ако седнете на кметския стол?
- Ще се запозная с финансовото състояние на общината, в какво положение я сварвам. Няма да има политическа чистка в общинската администрация.
Служителите трябва да са сигурни, че ще работят в спокойна атмосфера, каквато съм създавала винаги в качеството си на мениджър
Ще създам добър климат в администрацията. Обичам да работя в екип, изграждала съм екипи и вярвам, че ще намеря път към хората. Наред с това ще се запозная с всички договори, сключени до този момент, и ще проследя дали се спазват коректно и в срокове. Другата важна задача е подготовката на общината за зимния сезон.
- Имате ли опит в управлението на общински дела?
- Не съм работила никога в администрация, но имам много добър мениджърски опит, защото съм ръководила завод от 420 души и това ще ми помогне в работата ми като кмет.
- На каква предизборна кампания ще станем свидетели и на какво мото ще заложите?
- Мотото на кампанията на "Демократична България" ще бъде "За Русе-честно и отговорно"
Ще бъдем позитивни
- Защо няма да сте водач на листата с общински съветници?
- Това е решение на партиите от коалиция "Демократична България". Водач на листата с общински съветници ще бъде най-изявеното лице в дясното политическо пространство в Русе - д-р Теодора Константинова. Д-р Константинова оглавява листата не за първи път. На последните местни избори през 2015, а и преди това през 2011, тя също беше водач на листата и кандидатът за кмет беше след нея. Защото тя е лицето на дясното в Русе и аз се радвам на нейната подкрепа.