Русенска стоматоложка е отчела поставяне на пломби и вадене на зъби на девет пациенти, които не са влизали в кабинета й, съобщи директорът на РЗОК Калоян Копчев. Надписването на дейности било установено при проверка от специалисти в здравната каса.
Двама от лекуваните само на книга са с цялостни зъбни протези от миналата година, но това не попречило на зъболекарката да отчете как се е грижила с всички сили за денталното им здраве.
Заради тези два случая започнала анкета с пациентите на 51-годишната специалистка, която довела до разкриването на други седем души, които били лекувани само по документи.
Договорът на касата със зъболекарката е прекратен, а случаят е предаден на прокуратурата. 
Проверката на касата обаче продължава, тъй като впоследствие на проучването на касата се отзовали и други пациенти, при които е действал същият механизъм. Новите разкрития също ще бъдат внесени в прокуратурата.  
Стоматоложката вече има прекратен договор от РЗОК, но във Велико Търново. Причината е позната - отчитане на зъбни дейности на починал пациент.
Тази санкция е за една година и след изтичането й в началото на 2019-а сключихме договор с денталния лекар по негово желание с надеждата, че наказанието е довело до съответната поука. Оказа се обаче, че измамите са продължили, затова уведомих всички здравни каси в страната за конкретните случаи с цел предотвратяване на бъдещи злоупотреби от същия зъболекар, подчерта Копчев.
За източване на касата с измислени дейности за последните 5 години Копчев е прекратил договорите на трима специалисти, на двама дентални лекари, на една лаборатория за зъбни снимки и за три клинични пътеки в една болница в Русе.
Лекарите в областта са коректни и отговорни, но такива изключения хвърлят петно върху съсловието и касата е безкомпромисна към тях. Държа да припомня на нашите съграждани, че всеки от тях има електронно здравно досие, което е достъпно с уникалнен код, който се предоставя от РЗОК с предоставяния от НАП персонален идентификационен код или с електронен подпис, подчерта директорът на касата в Русе.
Съществува и възможност за уведомяване чрез имейл или СМС за настъпили промени в електронното здравно досие на всеки пациент. РЗОК разчита всички граждани, които имат съмнения за отчетена на тяхно име, но неизвършена дейност, да сигнализират за предприемане на съответните действия.