Общинската избирателна комисия ще трябва да разпредели ръководните постове в секционните избирателни комисии в Русе, след като на вчерашните консултации, водени от кмета Пламен Стоилов, ГЕРБ и БСП не успяха да се разберат. Партийците не постигнаха съгласие за ръководните места в 210-те секции, като от ГЕРБ категорично отказаха да направят отстъпка. Свилен Иванов заяви, че в ГЕРБ има достатъчно компетентни хора, които да ръководят комисиите, и от партията поискаха 172 председателски места и 38 за секретари. 
Според решение на ОИК-Русе ГЕРБ и БСП трябва да имат по 210 представители в ръководния състав на секционните комисии. За "Обединени патриоти" квотата е 89 ръководни места, за ДПС - 82, за "Воля" - 39, а "Демократична България" ще има само членове в комисиите.
От БСП увериха хората на Бойко Борисов, че не трябва да имат притеснения, че останалите партии нямат подготвени хора и им предложиха да редуцират бройката. Социалистите настояха за 100 места за председатели, 36 за зам.-председатели и 74 за секретари. 
От "Обединени патриоти" поискаха по 30 председателски и зам.-председателски места и 29 за секретар, а предложението на ДПС беше за 13 председатели, 49 зам.-председатели и 20 секретари. От "Воля" поискаха 39 зам.-председателски места, а на "ДА България" се полагат 37 членове. При така направеното разпределение обаче се оказа, че има заявени 315 места за председатели, а трябва да са 210, като в същото време има недостиг на зам.-председатели и секретари. 
Свилен Иванов посочи, че на последните избори на много места е имало хора, които не са се явили и това е затруднило работата на комисиите, а хората от ГЕРБ 97-98% са си свършили работата и затова няма да отстъпят. 
Пламен Рашев от БСП настоя от ГЕРБ да преосмислят предложението си, като подчерта, че в местната коалиция имат нови партии и предлагат хора, които са били в комисии и са професионално подготвени. Въпреки това обаче социалистите направиха отстъпка и намалиха броя на поисканите шефски постове - по 85 за председатели и зам.-председатели и 40 за секретари. 
Останалите представители на партиите се придържаха към предложенията си. 
Не помня БСП да са ни били на избори, че да вземат повече председатели от нас, каза Свилен Иванов. Иван Иванов от БСП пък коментира, че идва малко в повече ГЕРБ да имат всички председателски места - и в ОИК, и в почти всички секционни комисии. Предлагате 80% от председателите да са от ГЕРБ, което е нагло. Явно не искате да се постигне споразумение, каза още той. 
Тогава Свилен Иванов категорично заяви, че вече съвсем няма да направи компромис.
След като не беше постигнато разбирателство за разпределението на местата, предстои ОИК да вземе окончателното решение.