Всяка вечер в следващия месец може да виждаме в нощното небе четири планети – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Това каза в интервю за БГНЕС Недислав Веселинов, който е докторант по физика във факултета по физика в Софийския университет.

„Най-хубаво планетите се виждат между 20 и 21:30 ч. Уран и Нептун са по-малки и затова е необходимо човек да има доста опит, за да ги намери. Най-интересни са Юпитер и Сатурн. На Юпитер могат да се видят четирите галилееви спътника – Йо, Европа, Ганимет и Калисто. Ако разполагате с мощен телескоп, може да видите и амонячни облаци на повърхността. На Сатурн много добре се виждат пръстена му и най-големите му два спътника – Титан и Рея. Най-красивият обект обаче е луната. На нея се виждат кратери, лунни планини, с много детайли“, разкрива тайните от Космоса Веселинов и добавя, че планетите могат да бъдат видени от всички квартали на София.

Физикът уточнява, че в момента Юпитер и Сатурн се виждат с просто око.

„Юпитер е след Луната и Венера е най-яркият обект на нощното небе, но в момента тя е зад слънцето и затова не може да се види“, уточнява още той и препоръчва наблюдението на планетите да се прави от тъмно място, тъй като зениците са разширени и може да видим повече детайли.

По думите му т.нар. „парад на планетите“, който наблюдаваме и в момента се случва целогодишно, но винаги е с участието на различни планети. Отново парад с участието на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун ще може да наблюдаваме догодина по същото време.

„В зависимост от месеца, от годината, въртейки се Земята около Слънцето се виждат различни планети. Зимата ще наблюдаваме ясно Марс и Венера“, уточнява физикът.

Запитан дали има момент, в който нищо не се вижда, Веселинов е категоричен, че това е малко вероятно.

„За да не се вижда нищо като планети в нощното небе, трябва всички планети да са зад Слънцето или на една линия пред него. Това може да се случи, но много рядко“, обяснява докторантът.

Според него най-красивите планети са Сатурн и Юпитер. От дълбокия Космос пък най-интересни са мъглявините и галактиките, като една от забележителните е „Андромеда“, както и звездните купове, които представляват скупчване на звезди.