Днес не е официален празник, имаме много официални празници, но днес може би е най-празничния ден. Днес е денят с най-много усмивки, с най-много положително настроение, с най-много цветя, с най-много вяра в бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на учебната година в Първа Английска гимназия и 112 основно училище „Стоян Заимов“.

“Защо? Защото ние вярваме в образованието, вярваме, че чрез него можем да живеем по-добре”, продължи министър Вълчев. Той отбеляза, че днес има много неща, които сигурно ни разделят, но това, което ни обединява е желанието да дадем по-добро бъдеще на децата си.

“Това желание го даваме най-вече чрез образователната система. Желанието нашите деца да живеят в по-добро хармонично проспериращо общество. Затова най-много разчитаме на българското училище и на българските учители”, каза Красимир Вълчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че днес в столицата тръгват на училище около 12 000 първокласници. “Пожелавам ви любопитството да не ви напуска през цялата година, да срещнете много приятели, да обикнете знанията, защото знанията ни правят свободни. На всички пожелавам успешна учебна година. На добър час”, каза кметът обръщайки се към учениците.

Министър-председателят Бойко Борисов честити новата учебна година на всички ученици. Той отправи пожеланията си в своя профил в социалната мрежа Фейсбук.

“Честит първи учебен ден!”, написа премиерът. “Децата и учителите са най-важни и с удоволствие полагаме много усилия, за да бъдат училищата приятни и модерни”, се посочва в посланието му. “Пожелавам на всички успешна учебна година”, написа още Борисов.

Днес е първият учебен ден за 2400 училища в цялата страна. 60 000 първокласници за пръв път ще прекрачат прага на родните училища. Общо учениците у нас са 700 000 хиляди.