Седем художници, различни по нагласи, по натюрел, по изразни средства, показват своите артистични светове в централната зала на Художествената галерия. Събира ги неуморимият скулптор Зюхтю Калит и всеотдайността към изкуството, в името на което те преодоляват граници и в пряк, и в преносен смисъл. 
Изложбата на седмината бе открита от русенската художничка Красимира Кирилова. За съжаление, двама от от авторите - Айнур Каплан и Камбер Камбер, не успяха да дойдат, а покойният Фикрет Ислямов присъстваше само чрез творбите си. Така че сърдечните приветствени думи на скулптора Георги Радулов и на ставрофорен иконом Стефан Стефанов чуха само Зюхтю Калит, Недрет Яшар, Месрур Сабит и Стоимир Иванов. Към поздравленията се прибави още едно - на депутата Пенчо Милков, който призна, че е дошъл на изложбата не като политик, а като ученик на Зюхтю Калит в единствената му преподавателска година в русенската гимназия "Христо Ботев". 
Церемонията по откриването плавно премина в оживен разговор на авторите с техни почитатели, приятели и колеги на чаша вино. А Галерията получи подарък - Стоимир Иванов й подари една от своите изложени картини с название "Без море - живот ли е?!".