Елеонора Николова е дългогодишен съдия, била е председател на Районния съд в Русе, а също и окръжен прокурор /1992-1994 г/. След това започва адвокатска практика. Голямата й известност дойде с включването й в политиката на извънредните кметски избори през 2002 година, които спечели на втори тур с 57.38% и довърши мандата на назначения за министър в кабинета „Сакскобургготски“ Димитър Калчев. След успешно управление на следващата година спечели редовен мандат с непостигнатите от никой друг в областните градове в страната 72% от гласовете на първи тур. Като кмет Николова направи първия основен ремонт на русенските улици от десетилетия насам с кредит от 7.1 милиона лева. През 2005 година тя бе избрана за депутат от листата на СДС в 40-ото Народно събрание. В началото на февруари 2011 г. е назначена за заместник-директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР, като по-късно на три пъти е била и негов директор. 17 години след първата си изборна победа Николова отново се кандидатира за кмет на Русе, а зад нея е СДС.

- Г-жо Николова, вие сте изненадващ силен играч, който влиза в битката за кмет на Русе, а появата ви определено разбърка сметките на партиите. Какво ви тласна към това решение, дълго ли го обмисляхте и с какви очаквания тръгвате?
- Обмислям го отдавна, защото в края на миналата и началото на тази година имах срещи с лидерите на СДС, които поставиха въпроса за моята кандидатура, и сложиха началото на тези мисли. След това имаше граждани, които ме спираха, питаха, искаха. Едно изречение на една дама ме впечатли. Тя ми каза, че отсъства надеждата в града и тя я свърза с моето име. Това може да са единични хора, аз не мога да преценя колко са, но това е задължаващо. 
Събитията в Бялата сграда, които са изключително смущаващи и необясними за хората, а след това и появата на кандидатите, бяха допълнителният мотив
Един от основните мотиви е и чисто политическият. Макар и да бях излязла от активната политика, аз виждам отсъствието на такава. За изборите се говори - нашият човек, вашият човек. Не чувам ясно политически послания, не чувам кой къде се е ситуирал в политическото пространство и какво предлага на гражданите. Работата на кмета е с всички хора, независимо от цвят, възраст и партийна принадлежност, но тя е и политическа работа.
- Споменахте останалите кандидати за кметове, познавате ли ги, кои от тях считате за свои сериозни опоненти и трудна ли ще бъде изборната победа?
- Всичките ги познавам. Уважавам ги! Всички имат качества. След като са се решили на тази тежка стъпка, адмирирам желанието да се преборят за тази позиция. Не мога да кажа предварително кой ще има по-големи или по-малки шансове. Знам, че големите партии имат преимуществото да имат голяма членска маса, добре структурирани организации, с поддръжници, партийни членове, определени пунктове за подкрепа, което позволява много по-бързо и лесно да активират вот в подкрепа на своя кандидат. Моята работа е значително по-трудна, защото аз ще се обръщам най-вече към хората, които не са партийно заградени, които нищо не са получавали от общината и нищо не й дължат. 
Тези, които с почтен и честен труд се справят с трудностите на живота 
Голяма част от тях са апатични, голяма част са разочаровани от всичко, което се случи в прехода. Искам да направя още едно сравнение. В понеделник в един от столичните ежедневници прочетох, че през последните 10 години влоговете на българските граждани са се увеличили с 31 млрд. лева. Срещу тази цифра обаче не стоеше бройката на хората, които ги притежават. Същевременно там имаше и една друга цифра - само през последната година потребителските кредити са се увеличи с 4 млрд. Ето това е моята група!
- Кой е основният ви коз пред опонентите?
- Първо, че съм политик с ясно изразено непрекъснато през годините дясно убеждение. Хората ме познават. Изразявам се ясно и открито. Всички тепърва ще обещават какво могат да направят, как ще го направят, а аз мога да посочвам какво съм направила. Това е моят коз, защото хората го помнят.
- Страхувате ли се от нещо в тази кампания? Готова ли сте за удари?
- Кампаниите започнаха да стават все по-мръсни. Видяхте как стартира в София - с една изключително гнусна история. 
Вероятно ще ми се приписват грехове, които не са мои, виждам някакви опити в тази посока
Човек никога не е подготвен за лошото. Колкото и да е бил в тези среди, колкото и да знае какво може да му се случи, винаги за злобата, инсинуациите, за подлите удари, човек не е подготвен. Винаги ги преживява като за първи път.
- Кои бяха първите думи, след като взехте окончателно решението и как го приеха вашите близки?
- Всъщност само с моя съпруг съм обсъждала всичко, тъй като синът ми работи в София и вероятно е научил от интернет, но аз не съм разговаряла с него. Съпругът ми ме подкрепи и каза, че щом съм си го решила, значи така ще бъде. 
А аз си казвам така: Ще се боря за победа
Във всяко състезание съм участвала с това желание и с такива възможности. Дори да допуснем, че няма да успеем, във всички случаи ще покажа на моите съграждани какво значи човек да има експертни знания, да има куража и смелост и ще им предложа алтернатива. Ако те не я разпознаят, не мога да се сърдя на никого.
- Кои са най-сериозните проблеми в града и какви решения предлагате?
- Моето вътрешно усещане е, че най-сериозен проблем е категоричното обезлюдяване. Това, че нашите деца се записват в езикови гимназии, учат, стараят се да получат добри дипломи с единствената надежда да могат да спечелят място в чужд университет и евентуално да останат там, където са учили. 
Има едно изтичане на млади, кадърни и амбициозни хора, Русе безспорно е застаряващ град
Давам си сметка, че и към настоящия момент градът не предлага на младите атрактивни работни места с достойно възнаграждение и възможност за професионално развитие и кариера. А като няма такива предложения, човек ги търси на друго място. Това е съвършено нормално и по този начин губим най-качествените хора. Слушах едно предаване по телевизията, в което Русе беше споменат като един от трите в България, които обезлюдяват най-динамично. Въпросът за качествените инвестиции, за откриването на атрактивни работни места, е въпрос номер едно. Разбира се, ние следваме глобалните проблеми - околната среда. Проблемът с чистия въздух в Русе продължава да е на дневен ред и хората да си затварят нощем прозорците. 13 са задачите, които са възложени на общинската управа в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/.
Обикновеният човек не си дава сметка, но той зависи в голяма степен от общината
Като започнем от качеството на детските ясли и градини, да има достатъчно места за малките деца, през стойността, която заплащат хората, минем през училищата и качеството на образованието, което стремглаво се срива, през материалната база, нивото на обучение. Що се отнася до околната среда, трябва да имаме независима лаборатория, за да могат хората да имат адекватно обективни данни, които да ги ориентират какво е нивото на замърсяване, кои са източниците и какво ще се предложи както контрамерки за преодоляване на замърсяването. Остават актуални въпросите за пътища, улици, сметосъбирането и сметоизвозването, зимното почистване, което винаги е било проблем за града. Проблем е и тази пренатовареност с превозни средства, задръстването в час пик. Проблемите са безкрайни...
- Какви грешки виждате в момента в управлението на общината?
- В града влязоха много пари. Знам, че за последните два мандата, през които Пламен Стоилов е кмет, са влезли около 400 милиона лева. Част от тях са видими. И миналото, и това лято се полага старание да се асфалтират улици, да се подобри околната среда основно в центъра. 
Общината не е отворена към гражданите, липсва диалог, чуваемост, всичко се случва при затворени врати
Процесът на управление е силно капсулиран в партийната централа, там се обсъждат нещата и няма ясна, категорична комуникация с гражданите.
- На пресконференцията, когато обявихте кандидатурата си, казахте, че знаете какво сте заварила след Димитър Калчев и сте любопитна на какво ще се натъкнете сега. Какво очаквате сега, ако русенци ви гласуват доверие?
- Не мога да дефинирам моите очаквания, но бих искала да си отговоря на няколко въпроса: 
Защо беше оттеглен г-н Стоилов, който беше признат за кмет на годината и кое наложи това. Защо г-н Наков, който държи обществените поръчки, беше уволнен, каква е причината
Това са въпроси, на които гражданите искат да научат отговорите.
- Ще търсите ли тези отговори по време на кампанията?
- Вероятно много хора ще ми кажат много факти. Кампанията е време, в което се срещаш с гражданите и получаваш най-разнообразна информация - една вярна, друга донякъде, но много хора знаят нещата отвътре и ги съобщават, така че аз ще бъда информирана по време на кампанията.
- Казахте също, че ако спечелите изборите и управлявате Русе, ще изберете екипа си чрез конкурси. А какво ще се случи с действащата администрация?
- Съгласно ЗМСМА кметът има право да назначи своите заместници. Те са неговите лява и дясна ръка. В този смисъл казах, че ако по време на кампанията не успея да срещна точно толкова качествени хора, каквито искам да бъдат на тези позиции, не бих изключила конкурсното начало като метод да намеря най-добрите хора. Трябва да се знае, че човекът, който заема мястото на зам.-кмет по строителството, е безспорен авторитет и капацитет в своята област, трябва гилдията да го е припознала. Същото се отнася и за общинска собственост и инвестиции - човекът трябва да има достатъчно опит, да е работил,
да е почтен човек и да е лоялен не на кмета, а на институцията
Същото се отнася за областта на културата, здравеопазването, социалните дейности, като това обикновено е общ ресор. Там човекът трябва да е перфекционист в една от областите, а хората да го познават и да се доверяват. Въпросът за доверието е ключов!
- Кое е първото нещо, което ще направите, ако седнете на кметския стол?
- Ще се срещна с хората, които са в общината, за да ги успокоя. Знам какво значи чиновнически страх. Той е парализиращ. Хората 6 месеца преди избори и 6 месеца след избори обикновено се натикват под бюрата си, за да не бъдат забелязани и да не ги замете метлата. Знае се, че при всяка смяна на властта върви някаква метла. Искам да успокоя тези хора, че тяхната позиция и място ще зависят от качеството на работа и лоялността към институцията. Ако човекът има знанията и уменията за позицията, която заема, ако се справя добре със задачите, отговорен е, работи в срок и смислено, той има място в тази администрация. 
Познавам работата и знам, че да станеш специалист в общината не е лесно
Трябва да минат поне 5 години, за да се прецени дали си подходящ, и на десетата година вече се смята, че човекът познава материята и работи с лекота. Така че тези чистки, извършени самоцелно само да си назначиш верни хора, които после да те преизберат, не са в полза за гражданите. Те искат бързи, качествени услуги, вежливо поведение и отношение.
 - Как ще финансирате предизборната си кампания?
- Това е много трудно. Ние започваме от нулата. Някъде сигурно са подготвили милиони.
Приятели и познати дойдоха да ми кажат кои квартали са разплатени и аз ги знам. Знам през кого вървят парите
Ще се постарая, ако нещата станат много груби, това мое знание да стане знание на МВР, прокуратурата, защото ние непрекъснато се връщаме към познатия сюжет Бай Ганьо прави избори. Нещата продължават да са все така мръсни, подплатени с много пари и обстоятелството, че почти няма наказани за търговия с гласове, развързва ръцете на партиите, които имат пари и смятат това за достойна кампания. Никога не съм си позволявала да ползвам такова оръжие. В нито една моя кампания не съм имала излишък от пари, напротив. Така че за мен и като юрист, и като човек, това не е способ.
- Кои политически сили очаквате да ви подкрепят, ако се стигне до балотаж?
- Във всички случаи политическите сили в дясно. Винаги съм заявявала, че за мен политическата координатна система е ляво и дясно. Не възприемам новата координатна система, която се създава в София - всички срещу ГЕРБ. Смятам, че ако десните сили искат да се преборят за управление и за власт, трябва да го направят сами, а не през БСП. Участвам почтено, участвам като десен политик и ако стигна до балотаж, се надявам на подкрепата на останалите десни партии.