Дарение на инструменти, позволяващи използването на нова методика за диагностика и хирургично лечение на заболявания на носа и околоносните кухини получи Университетска болница "Канев" от американския журналист Дърк Брикенхорф от църквата "Исус Христос и светиите от последния ден" в САЩ. 
Методиката е известна като функционална ендоназална синус хирургия /FESS/ и засега функционира само в три болници в страната - Медицинския университет в Пловдив, Медицинска академия София и Военно-медицинската академия в столицата, каза началникът на отделение "Уши, нос гърло" в болницата д-р Огнян Лечев. И допълни, че с тази апаратура на стойност 16 000 лева отделението може да лекува пациенти не само от Русе, а от целия Северен централен район.
Методът е изключително безболезнен за пациента, защото достъпът до тумора в носа става през околоносните кухини. Това е възможно, тъй като инструментите са много фини, хирургията се извършва под контрол на монитор и се запазва лигавицата на синусите и носа. Това позволява пациентът да бъде изписан на втория ден след операцията. 
Досега, за да се влезе в околоносната кухина, се прави кожен разрез на лицето, стига се до стената на синуса, премахва се механично, без да има възможност да се възстанови. После туморът се почиства, като се премахва и лигавицата на кухината и така околоносните кухини повече не могат да функционират нормално. 
Много съм благодарен на г-н Брикенхорф за дарението, защото с него ние ще бъдем полезни на пациентите на УМБАЛ "Канев" и ще съкратим стреса им от проблеми в носа, каза изпълнителният директор на болницата Иван Иванов. 
Прекарах моята кариера в Америка като журналист в радиото и телевизията. Пенсионирах се през 2017 година и със съпругата ми решихме да помагаме на хората. Тъй като посещавахме църквата "Исус Христос и светиите от последния ден", оттам ни казаха да дойдем в България. Тук сме от 16 месеца, свързахме се с д-р Лечев и разбрахме, че е обучен да работи с тази нова апаратура, но не може да си позволи да я има в отделението. Затова със съпругата ми  закупихме това оборудване и го дарихме на отделението. Сега ние си отиваме, но ще дойде друга двойка, която ще се свърже с д-р Лечев и ще му предостави оборудване за операции на гърло и уши, каза Дърк Брикенхоф.