44 хил. пък са поискали колички, протези или медицински средства

15 748 инвалиди са поискали да имат личен асистент от държавата. От утре те вече имат право на тази помощ. Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и деца с над 50% увреждания и право на чужда помощ.

За да имат асистент обаче, хората с увреждания трябва да са преминали през индивидуална оценка, която се прави от експертите на Агенцията за социално подпомагане. От април досега 139 266 човека са поискали да им се направи такава.

Точковата система съдържа няколко категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Общият брой точки, които може да събере един инвалид, е 204. Тези точки се умножават по коефициент според възрастта. За децата до 12 г. той ще е 1,556. Всяка оценка се прави за срок от 5 г., но ако състоянието им се влоши или имат ново заболяване, могат да поискат нова оценка.

Така хората попадат в 4 групи. Тези в първа ще получават асистент до 15 часа на месец, за да им помага вкъщи или да ги води на лекар и на работа. Втора степен дава право на лична помощ до 42 часа, а трета - до 84 часа. Максималният брой часове -168, е за хората в най-тежко състояние.

Хората с увреждания с личен асистент обаче няма да получават добавката за чужда помощ от 99,55 лв. (Виж карето долу.)

Агенцията за социално подпомагане

ще удържа до 380 лв. от месечната помощ на деца инвалиди,

ако ползват личен асистент. Тези пари ще се превеждат на общините, които осигуряват помощниците, а оттам към заплатата на асистента. Общата сума на помощта за деца с над 90% увреждания е 930 лв. на месец.

Всеки може да избере сам асистента си, като има право да посочи и двама. Ако не е доволен от грижата, може да го смени по всяко време. Асистентът обаче не може да е осъждан за умишлено престъпление или да е под запрещение.

Предвидена е и смяна заради преместване в друго населено място. Има много хора, които през лятото живеят на село, а през зимата живеят при децата си в големите градове. Те ще могат да минат през нова оценка, а от дирекция “Социално подпомагане” ще им издадат ново направление, с което да изберат друг асистент.

Ако човек с увреждане все още не е преминал през индивидуална оценка и не е заявил нужда от асистент, той може да го направи по всяко време. “Няма времеви период, който да ограничава изготвянето на индивидуални оценки на потребностите, издаването на направления и включването в механизма лична помощ”, уточниха експертите от социалното министерство.

Хората с трайни увреждания, в чиито решения на ТЕЛК няма записано чужда помощ, ще продължат да ползват старите програми - “социален личен асистент” и “домашен помощник”, до края на годината. Причината е, че Законът за личната помощ

щеше да остави без подкрепа около 12 хил. души от уязвимите групи

- в напреднала възраст, болни и самотно живеещи, които не могат да се справят без чужда помощ с бита. Това бе причината през юли държавата да удължи тези услуги с още четири месеца. Правителството отпусна 14 млн. лв., а средствата ще са от бюджета на социалното министерство. От догодина самотните възрастни и останалите хора с увреждания пък ще могат да получават подкрепа по Закона за социалните услуги.

От април досега протези, колички и други помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия са поискали 44 914 души. Помощ за покупка на кола са поискали 127 инвалиди. Двойно повече пък заявили, че трябва да им се приспособи жилището. А 328 са посочили, че искат помощ за наем на общинско жилище.

33 512 души пък имат нужда от балнеолечение и рехабилитация.

Месечна финансова подкрепа са зявили 101 417 души. Сега над 641 хиляди души получават пари по новия Закон за хората с увреждания.

Тези, които имат ТЕЛК-ово решение от 50 до 70,99%, получават 7% от линията на бедност - 348 лв., което прави 24,36 лв. За хората със степен на увреждане от 71 до 90% помощта е 15% от линията на бедност, или 52,20 лв.

Хората с над 90% степен на увреждане получават 25% от линията на бедност, или 87 лв. За тази група увеличението в сравнение с миналата година е минимум с 12 лв.

Тези с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, финансовата подкрепа е в размер на 30% от линията на бедност, или 104,40 лв., което е с около 30 лв. повече в сравнение с 2018 г.

Най-голямо увеличение на финансовата подкрепа получават хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. В тази категория през май попадат 12 932 души, които вземат 57% от линията на бедност, или 198,36 лв. За тази група финансовата подкрепа е увеличена с около 123 лв. в сравнение с 2018 г.

Спират добавката от 99,55 лв. на пенсионерите инвалиди, ако ползват държавния асистент

Пенсионерите с най-тежката степен на увреждания - 90 и над 90%, които ползват държавен асистент, няма да получават добавката за чужда помощ от 99,55 лв. към пенсията си от днес.

Добавката се отпуска за компенсиране на дефицитите на възрастните хора с двигателни и психически увреждания и е обвързана със социалната пенсия за старост, като размерът ѝ е 75% от нея. До този момент потребителите на асистентска подкрепа по различните програми са ползвали безплатно услугата, но занапред ще трябва да се включват в изплащането на заплатите на личния си асистент - 560 лв. месечно за тази година.

Националният осигурителен институт ще превежда на Агенцията за социално подпомагане дължимата сума за добавка за чужда помощ. Парите обаче ще се плащат от датата на назначението на асистента. След като договорът с асистента бъде прекратен, НОИ ще започне отново да изплаща добавката към пенсията на човека с увреждане.

За хората с увреждания, за които има сключен трудов договор с асистент до 30 август 2019 г. включително, дължимите за месец септември пари за пенсии и други добавки (без добавката за чужда помощ) ще бъдат изплатени от НОИ с пенсионен запис - в пощата или по банков път. От октомври изплащането им ще става в обичайните срокове, обясниха от НОИ.

Същият ред за изплащане на пенсиите и добавките за чужда помощ ще се прилага и за лицата с увреждания, които в бъдеще подадат заявление декларация за предоставяне на лична помощ със съгласие за превеждане на добавката им за чужда помощ към АСП след сключване на договор с асистент.