Подкрепа от още политически сили, които да застанат зад коалиция "Обичаме Русе" и нейния кандидат за кмет Пенчо Милков, е заявена и предстои да бъде обсъдена. Засега е ясно, че индикации за съвместна борба на местните избори са предложили от "Движение 21", но и изненадващо - от НФСБ на Валери Симеонов. Тепърва обаче предстои да бъде дискутирана вероятна бъдеща колаборация с тези партии, съобщи за "Утро" общинският лидер на БСП Пламен Рашев.
„Най-важното е, че председателката на БСП Корнелия Нинова уважи конференцията ни в събота и прояви положително отношение и към нас, и към нашите партньори в коалиция „Обичаме Русе“, както и подкрепа към кандидатурата ни за кмет в лицето на Пенчо Милков“, обясни още Рашев.
Самата Нинова посочи, че Пенчо Милков ще липсва в парламента, „но русенци ще имат възможност да изберат честен, интелигентен, млад и енергичен кмет“. По думите й той не е участвал в управление, не е разпределял обществени поръчки, не е част от задкулисието, а е почтен, отдаден на общината юрист, баща на три прекрасни русенчета. 
„Самоизградил се човек - тръгнал от общ работник на строежи и стигнал до доктор по право. Ние сме до него със силна програма за управление“, заяви още Нинова. 
По време на партийната сбирка е утвърдена листа с 51 кандидати за общински съветници, между които 10 представители на гражданската квота, които не са обвързали партийно. Повечето от тях са нови за политиката имена, предимно от младото поколение, които за първи път се изявяват на политическата сцена. Трима от листата са членове на АБВ, двама - на Движение „Българска пролет“, също двама на Движение „Социалдемократи“ и един на „Съюз за отечеството“.
Водач на листата, както вече беше ясно, е самият Пламен Рашев, който е следван от първото ново попълнение - офталмологът д-р Гергана Николова. Трети е досегашният председател на общинския съвет и ректор на Русенския университет проф.Христо Белоев, а след него се нарежда директорът на училище „Ангел Кънчев“ Енчо Енчев, който е от гражданската квота. На пета позиция е Дияна Ласонина, която е активист на младежката структура на БСП и IT-специалист. Шести е областният лидер на АБВ Валери Иванов, а седми - настоящият общински съветник, бивш зам.-кмет и известен партиец Александър Неделчев. На осмо място в листата е друг представител на АБВ - Милко Костадинов, след него е координаторът на БСП за Русе Деница Иванова, а на десето място е представителят на „Българската пролет“  Тодор Койнов, който е бивш общински председател на НФСБ, но преди 3 години напусна партията на Валери Симеонов.
Сред дългия списък с имена впечатление правят актьорът Косьо Станев, който е на 13 място, известната във фейсбук защитничка на различни каузи Галичка Николова, която организира екопротеста „Русе иска да диша“ на 14 септември, както и действащият общински съветник от „Атака“ Роберт Калустян. Двамата са поставени един след друг на 27 и 28 място, а 36-ти в листата е вокалният педагог Вили Икономов. На 50-то място е популярната бивша учителка в СОУЕЕ и председател на Руския клуб Маша Станчева. За резервен член, при положение, че някой се откаже от участието си, е определен бившият директор на БЧК д-р Руденко Йорданов.
„Имаше дебати по отношение на листата. Те започнаха още на общинското заседание преди няколко дни, а напрежението продължи на конференцията. Но в крайна сметка в какъвто вид беше предложена листата, в такъв бе одобрена“, обясни Рашев като посочи, че основните търкания са се дължали на поколенческия проблем в редиците и смяната на стари лица с нови имена.
„Целта ни е да спечелим достатъчно места в общинския съвет, за да образуваме необходимото мнозинство в подкрепа на бъдещия кмет. Защото ние сме уверени, че Пенчо Милков ще е новият кмет. Ние се обединихме основно заради неговата личност, тъй като всички го харесват“, заяви Рашев. 
По време на конференцията партийците са издигнали и шестима кандидати за кметове на села на територията на общината. За Просена ще се бори Милен Михов, за Хотанца - Мелиха Тодорова, кандидатът за Червена вода ще е бившата кметица Свилена Острева, която през 2014 година подаде оставка и замина на гурбет в Англия, но явно корените й са я завърнали в родината. За Ново село кандидатът ще е Силвия Стойчева, за Басарбово - Виолина Гънгалова, а за Сандрово - Георги Пенков. За останалите села все още няма ясни имена, но издигнати кандидати ще има, макар и на по-късен етап.