Парична гаранция вместо домашен арест поиска от съда осъдената на 9 месеца затвор за кражба в Барселона 31-годишна джебчийка. Иванка Г. има окончателна присъда в Испания за отмъкване на телефон, но бюрократични спънки препятстват влизането й в сливенския затвор. Докато присъдата попадне в ръцете на русенските власти и черно на бяло те имат основание да я вкарат в килия, младата джебчийка без никакво образование е оставена под домашен арест, който търпи вече над 4 месеца. 
Срещу ограничените свободи на мярката обаче възроптаха и Иванка, и адвокатът й, като поискаха тя да бъде освободена под парична гаранция, най-вече за да може пълноценно да се грижи за малкото си дете, което често страдало от здравословни проблеми, налагащи бърза реакция. Отделно защитата й поиска да отпадне забраната жената да напуска страната и тя отново да може да пътува зад границата, вероятно за да продължи да заработва пари по нейната специалност.
Иванка е задържана в София през април с Европейска заповед за арест, като съдът е решил да не я предава на испанските власти, а да излежи чуждестранната присъда в роден затвор. А докато бъде вкарана в килия, е оставена под домашен арест. Заради този специфичен ред е недопустимо въобще да бъде обжалвана мярката й, тъй като става въпрос за окончателна присъда, а не за висящо дело, по което няма влязло в сила наказание. Това бе становището на прокуратурата, но обвинението посочи също, че ако се допусне оспорване на мярката, то тя трябва да си остане домашен арест, а не да бъде променяна в по-лека.
В крайна сметка съдът прецени, че Иванка има право да обжалва мярката си, но към момента няма основание тя да бъде облекчена. Решението може да се обжалва.