780 заявления от стопани на доброволно умъртвени заради африканската чума по свинете домашни прасета в областта бяха приети вчера в Областната дирекция за безопасност на храните и от 1 септември хората ще започнат да си получават полагащите им се 300 лева, съобщи директорът д-р Георги Дяков.
Парите се полагат на стопани, отглеждали до пет прасета в дворовете си. Всеки от тях декларира, че е дезинфекцирал стопанството си и в следващите 12 месеца няма да зарежда кочината с ново поколение.
Миналата година регистрираните частни стопанства за отглеждане на свине в областта са били 509. Тази година бройката им е скочила с 271, но за съжаление болестта им нанесе опустошителен удар.
Междувременно е доказано още едно огнище на чумата в Русенско. В четвъртък в землището на Тръстеник местни хора са открили умрял глиган. След подаден сигнал в ОДБХ от кмета д-р Атанас Атанасов от него са взети проби, които са изпратени в Националната референтна лаборатория по безопасност на храните в София, а вчера в Русе пристигна протоколът с положителния резултат.
Евтаназирането на останалите близо 20 000 прасета в "Свинекомплекс Голямо Враново" започна вчера и до края на седмицата животните трябва да бъдат загробени, заяви д-р Дяков. С тях умъртвените по хуманен начин свине в Русенско ще станат 94 506.