Русе подминава с олимпийско спокойствие един от важните културни факти за Европейския съюз - Европейските дни на наследството, които вече 25 години през септември са най-голямото и най-споделено събитие не само в Европа, но и в света. Близо 20 милиона европейски жители се включват в разнообразни концерти, пърформанси, спектакли, изложби и прочие художествени изяви. Тази година Европейските дни на наследството ще преминат под мотото "Изкуства и развлечение", като идеята е да се покаже ролята на развлекателните арт събития за опознаването на идентичността на различните народи и техните традиции. 
Над 300 събития са предвидени в българския национален календар, публикуван на сайта на Министерството на културата. В него са включени различни изяви на мащабни или камерни формации във всички области в страната. 
В този обемен списък Русенска област се представя единствено с... фоклорните събори "Ценово пее и танцува" и "От Дунав до Балкана" в Борово! Както се казва, скромно, но от сърце!... Малката Виена, която инак се гордее с толкова много не друго, а именно културно наследство, я няма никъде в календара.  
Стара Загора подготвя пет събития - представяния на книги, срещи с писатели, изложба и куклено-театрален фестивал "Пиеро". 
Шест проекта по повод Дните са разработили в Разград. 
Дузина и половина събития са си измислили и в Раднево, с малко по-малко ще се присъединят към европейските граждани и Поморие, Червен бряг, Провадия, Опан, Горна Оряховица и куп други градове. За Пловдив, Варна, Бургас и останалите областни центрове да не говорим.   
Един от рекордьорите по брой събития е Силистра - дунавският град триумфира с близо двайсет позиции в националния календар - изложба на френски художник, първи конкурс за млади поп изпълнители, Празник на хляба, песента и танца, два фолклорни събора, концерти на Тони Димитрова, Васил Найденов и Николина Чакърдъкова, два концерта на градския духов оркестър, няколко театрални премиери. 
Една от тези премиери е с русенско участие, така че с малко повече хладнокръвие Русе би могъл да си го запише като актив. Става дума за спектакъла "Бай Ганьо" по мотиви от Алеко Константинов, който силистренци ще видят за първи път на националния празник 6 септември. Сценичната адаптация, постановката и идеята за сценография са дело на директора на русенския драматичен театър Орлин Дяков. На русенци не остава нищо друго, освен да се вдигнат и да отидат в Силистра на театър. Ей го къде е - някакви си стотина километра.