Двама експерти от Германия са посетили ударените от африканската чума по свинете комплекси  Николово, Бръшлен и Голямо Враново, за да съберат проби и данни за детайлна експертиза как и откъде вирусът е проникнал в тях. Резултатите ще помогнат за повишаването на биосигурността, когато индустриалните ферми рестартират отглеждането на животни. Очаква се това да стане най-рано през зимата, но ранната пролет изглежда по-реалистичен срок.
А тревожните новини за разпространението на болестта не спират. От понеделник в Просена, Мечка и Писанец са открити нови три мъртви диви свине, заразени с африканска чума. С тях огнищата на вируса в региона стават общо осем, уточни на вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия директорът на дирекция "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните д-р Николай Ненов.
Днес изтича 14-дневният срок за отговор на  подадената от изпълнителния директор на свинекомплекс "Голямо Враново" д-р Миленка Димитрова молба до земеделското министерство за помилване на незасегнатите от африканска чума 17 000 прасета. Ако искането не бъде уважено, каквито песимистични очаквания има, животните ще бъдат евтаназирани в следващите пет дни. До момента там са умъртвени 12 500 прасета.
70 440 свине са евтаназирани в областта от началото на кампанията за пресичане на опасната зараза, за която няма нито ваксина, нито лекарства. В свинефермата в Караманово вече са започнали умъртвяване на всичките 4500 животни, като до вчера са загробени 300.
Във връзка с очакваните обезщетения от 300 лева за стопаните, които доброволно са умъртвили животните си и са дезинфекцирали кочините, председателят на епизоотичната комисия и зам.областен управител Свилен Иванов оповести, че подадените до общините искания за компенсации трябва да бъдат представени на областния управител Галин Григоров до понеделник, за да може той да ги разпише и да ги препрати в ОДБХ.