Една година пробация вместо година и половина затвор при общ режим. Това е справедливото наказание за 11 пъти осъждания Теодор Далакмански, който посегна на две служителки в отдел "Закрила на детето", реши окончателно състав на Русенския окръжен съд, като намали драстично наказанието на районните си колеги.
В мотивите на решението си окръжните магистрати посочват, че към момента именно Далакмански се грижи за детето си, а за укрепване на връзката между баща и син изолацията никак не би помогнала, а тъкмо обратното. 
Отделно, той съжалил неведнъж за неразумното си поведение, включително и пред последната съдебна инстанция. Така магистратите не видяха утежняващи вината му обстоятелства и решиха, че заслужава наказание под минималното, което законът предвижда.
До поредния досег на Далакмански с правораздаването се стигнало, след като кръвта му кипнала, когато чул резултатите от проверката на приемните родители, при които живеело детето му. В нея се казвало, че нямало данни то да е насилвано, както твърдял баща му в жалбата до социалната дирекция. 
Изходът от проверката, който никак не му се понравил, чул минути, след като върнал в службата сина си и той трябвало да бъде предаден на приемното семейство след гостуване при баща си за Великденските празници. Впрочем, още от 2017 година то било отглеждано от приемни родители. 
След като разбрал, че семейството е изрядно, Далакмански „изревал като животно“, отишъл обратно до стаята, в която оставил детето си, хванал го за ръката, започнал да го влачи, а от създалата се напрегната ситуация момчето тръгнало да плаче и да пищи. Няколко служители опитали да спрат побеснелия баща, умолявали го да пусне детето. Една от служителките опитала да издърпа детето, но Далакмански й бил глава в слепоочието. Веднага след това ударил с юмрук в лицето началника на отдел „Закрила на детето“ Милена Неделчева. Персоналът побързал да повика помощ на тел. 112 и на място дошли полицейски и лекарски екипи.
За стореното на 16 април миналата година Далакмански бе предаден на съд, а двете нападнати служителки поискаха по 5000 лева обезщетение. Самият баща призна, че им е посегнал, но оправда действията си, тъй като го направил в защита на детето си, и помоли съдът да го оневини.
На първа инстанция Районният съд припомни изключително обремененото му съдебно минало, като изтъкна, че Далакмански се е държал безцеремонно и арогантно към социалните служителки, и то в присъствието на детето си. Затова го осъди на 1 година и половина общ затвор, както и да плати обезщетение по 3000 лева на всяка от тях за нанесените удари. 
11 пъти осъжданият мъж влезе в полезрението на медиите, след като бе осъден за търговия с гласове. Тогава той направи пълни самопризнания и се споразумя с прокуратурата за пробация.