Протест на жители на Караманово срещу одобрения първоначален терен за загробване на болните от чума 4600 прасета от свинекомплекса в селото наложи спешна промяна на мястото, каза вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Георги Дяков. Той съобщи, че протестиращите са спрели машините, които копаят гробницата за умъртвените свине.
Хората бяха притеснени, че близо до определеното за загробване място има чешма, от която пият вода и животните в Караманово и те могат да се заразят с вируса. Според комисията тези страхове са безпочвени, но въпреки това някой е алармирал кмета на община Ценово д-р Петър Петров, че е недопустимо хиляди трупове да бъдат заровени до питейна вода, и той е поискал да се избере нов терен.
Новият терен обаче не беше одобрен, тъй като се намира на стръмно място и за камионите ще е трудно ще извозват животинските трупове дотам. Това наложи да бъде определен трети терен, който отговаря на всички условия и вчера получи зелена светлина от Басейнова дирекция, която е преценила, че няма опасност от замърсяване на подпочвените води.
Вече започнахме загробването на починалите от болестта и евтаназираните прасета от свинекомплекса,  каза вчера за "Утро" д-р Дяков и допълни, че до момента в Русенско не е констатирано ново огнище на африканска чума по свинете.