Русе посрещна участниците в поредното издание на Международната гребна регата ТИД. Всяка година между 100 и 200 ентусиасти от различни страни изминават с лодки 2000 км от устието до делтата на река Дунав.
170 души от Европа, Америка и Австралия гребат в българския участък на реката. Сред тях са германецът Питър и съпругата му Юта, които са избрали по-необичаен маршрут - да започнат пътуването още от канала Рейн-Майн-Дунав. Питър и Юта са от малък град близо до Франкфурт и участват за първи път в регата.
"Тръгнахме по Рейн - 8 км, после 370 км по Майн и по канала между Майн и Дунав около 100 км. Взехме лодката и се изкачихме до извора на Дунава и оттам се спуснахме до Инголщад и се присъединихме към регатата, с която пътуваме дотук. Това са повече от 3000 км. Много ни харесва, много е хубаво, това е най-европейската река, която минава през много държави. Срещнахме много мили и приятни хора, които ни помагаха много и пътуваха с нас. Реката постоянно се променя, на всеки 50 км е различна, понякога е много тясна и дълбока, понякога е широка. Има равнини или минава през планини. Повечето части са лесни за преминаване, но има и такива с много силно течение и там трябва да имаш опит, знания как да ги минеш, трябва да имаш съответното оборудване. Всеки трябва да дойде и да има камера, виждат се прекрасни гледки, природа, пеликани", казва Питър.
11-годишната Михаела от София за трета година се включва с баща си. Имала е различни приключения по време на регатата.
"Първата година беше много страшно, на последния преход от остров Батин към Русе, защото имаше една буря, ама ужасна буря и ей така се клати лодката. Аз седя и тати ми вика - каквото и да става, не ставай, и аз съм ей така и балансирам, за да не обърнем лодката. А миналата година, като ми влезе една жаба в крачола една сутрин, аз съм си заспала в лодката и се събуждам и викам на тати - тати, нещо ми мърда в крачола. Той се уплаши, защото мислеше, че е змия. То се оказа жаба и вика - не ставай, не ставай, аз пищя, тя скочи отстрани на лодката и аз почнах да я духам да падне, ама не се получи и после я бутнах ей така с греблото", разказва ентусиазирано Михаела.
В регатата има много млади хора, като най-малкият участник е 9-годишният Виктор от Белград. Най-възрастните пък са англичанин и германка на 80 г., а сред сънародниците ни има ветеран от Варна, който гребе българския участък за 47-и път.
"Тази регата иска доста психическа издръжливост, доста физическа издръжливост и качества. Не е лесно ден след ден да пътуваш по този начин по Дунав, изискванията към гребците са точно такива - целият ти багаж трябва да бъде при теб в лодката, ти да имаш възможност при всяко едно време, при лоши метеорологични условия да разпънеш палатка и те преминат и така да бъдеш независим от природните условия", казва организаторът Йонко Кожухаров.
Заради ремонта на кея за пръв път от 64 години лодките не акостираха на Конския плаж, а спряха под хижа "Приста".
"Новото място ни изненада. Единственият транспорт до града са такситата, има химически тоалетни, но няма вода за пиене и миене. За догодина ще знаем как да се подготвим", посочи още Грозев.
Вчера участниците разгледаха Русе, а днес продължават към Силистра. Междинната спирка този път ще бъде не в Ряхово, а в Сандрово - още един ефект от пламналата африканска чума по свинете.