Пожар избухна вчера в читалището в град Ветово, Русенско. За щастие ситуацията не бе реална, а част от учение, в което се включиха представители на различни институции и доброволци. Подобни тренировки се правят веднъж годишно, за да са подготвени и службите, и населението за адекватна реакция при евентуални бедствия.
По сценарий огънят е тръгнал от библиотеката на читалището, където е имало група деца. Подаден е сигнал на тел.112, откъдето на място са изпратени полиция, пожарна и линейки. Към тях се присъединяват и много доброволци.
"Има наранявания, има обгазени хора, има и такива, които имат леки изгаряния. Отделно, че има и деца, които посещават в момента читалището за летни занимания, съответно силно уплашени", обяснява директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.
Всички са евакуирани успешно, а две пострадали жени, които са обгазени леко, са откарани с линейки. Три пункта на място оказват подкрепа на участниците в инцидента.
"Имаме един пункт по първа долекарска помощ, един пункт за психо-социална подкрепа и един подкрепителен пункт. Всеки пункт е обезпечен от наши доброволци и служители, обучени по съответните направления, за да окажат адекватна помощ на място", казва още Ябанозова.
За доброволческия отряд на Ветово, който е създаден преди пет години, подобни тренировки са изключително важни. В момента в него членуват 15 души, оборудвани със специални дрехи и обувки за подобни случаи.
"Важно е, за да имаме представа за какво става въпрос, за да участваме вече в реални ситуации. Обучени сме, готови сме, ако се наложи. Имаме и колеги, които работят в Спешна помощ, в други формирования, които знаят за какво става дума", казва Нурхан Исмаилов, ръководител на доброволческия отряд.
Ученията се правят всяка година, за да могат и институциите, и местните хора да са подготвени.
"Целта е да направим една тренировка първо на оповестяването, второ на доброволците и трето на координацията между всички институции. Доброволците са много важни, тъй като в годините назад сме имали ситуации, когато се е налагало да разчитаме на тях. Те са много сериозни хора, които веднага се отзовават при нужда и дават всичко от себе си", казва зам.-кметът на Ветово Исмаил Селим.
"Полезно и за населението, защото, докато гледат, задават и много въпроси. Те всъщност получават информация как трябва да се държат по време на такива кризисни ситуации", смята Антоанета Ябанозова.
В края на учението във Ветово бяха раздадени и отличия на най-добре представилите се участници.