По стъпките на млади русенски планинари от Мъжката гимназия, които преди 111 години разчистват планински пътеки и подновяват маркировката по маршрути в Стара планина, тръгват момичета и момчета от Морски скаутски клуб "Приста". Възраждането на русенската идея от 1908 г. на Хелмут Брокс и негови съученици днес става по инициатива на скаутите и туристическо и природозащитно дружество "Академик" с подкрепата на фондация "Русе - град на свободния дух" и Мол Русе. 
Скаутите ще разчистват стърчащи храсти и буйни треви и ще се погрижат за табелите и маркировъчните стълбове по маршрути към хижите "Хайдушка песен", "Козя стена" и "Ехо", като пътят им минава и през връх Ушите и местността Гребенец. 
С нелеката предварителна подготовка на екопрактикума са се ангажирали клубният водач на скаутите о.з.подп. Теодор Пеев и неговият заместник Слав Гиндянов. В помощ на младите доброволци на терен ще са опитни планинари, хижари, представители на дружество "Академик". 
Походът започва на 23 август, като освен другите дейности скаутите ще се ориентират по топографска карта, ще изучават биологични типове дървета, храсти, тревисти растения, ще обсъдят и мерки за справяне с проблема с битовите отпадъци, натрупвани във високопланинските хижи в България.